Hari Kedua Darjah Satu

Hari kedua persekolahan Adam, mama dah masuk kerja semula. Tapi, papa ada! Ada but invisible.

Paginya, papa hantar Adam ke sekolah. Waktu rehat, papa menunggu di sudut kantin. Menyorok sikit. Nampak Adam berjalan masuk ke kantin bersama bekalan makanan dan minuman. Apa bekalan Adam pada hari ini? 4 ketul drummet dan vitagen :)

Adam duduk dan makan. 


Kemudian, Taraaa!! Papa munculkan diri sekejap.


Haaa... walaupun berbekalkan sebotol air mineral dan air vitagen, Adam tetap nak membeli air. Kikiki.



Waktu ini, papa berada di belakang penjual air. Berborak. Sempat la mendengar Adam mengajuk si penjual air. " Satu seringgit! Satu seringgit! ". Punya kuat suara Adam. Makcik penjual air pun gelak sama!

Amboi... kemain happy lagi!

Tamat persekolahan sekolah kebangsaan, papa masih menjadi spy. Nampak Adam di bawah pokok di tepi bas. Risau juga kalau Adam salah naik bas.

Tak lama kemudian, Adam naik bas dengan kawan-kawan. 

A : " Adam! Adam! ". 
Adam : " Nantilah. Adam nak cakap dengan cik Mah ni ".
Cik Mah... ni Adam ni. Adam dah naik bas cik Mah ".

Haaa... kau! Memang mengikut pesanan betul! Adam duduk dan... keluarkan kipas. Kikiki. Bas cik Mah tak ada aircond. Mama bekalkan kipas tangan. Berebut budak-budak nak pinjam!

Spy menunggu di transit pula. Tepat jam 2 Adam keluar naik bas lagi. Sampai sekolah agama dengan selamat, dan spy balik rumah dahulu.

Petangnya, spy mama datang lagi. Kali ini parking jauh dan menyorok untuk tengok Adam melintas jalan. Adam selamat menaiki bas dan papa menunggu di transit. 

Settle hari kedua persekolahan.

No comments:

Post a Comment