Pengembaraan Di Taman Burung Kuala Lumpur - Part 2

Seharian Di Taman Burung Kuala Lumpur - Part 1 menceritakan general info berkenaan Taman Burung. Part 2 akan menceritakan pengembaraan kami di hutan seluas 20.9 ekar itu.Di pintu masuk adalah burung-burung kecil yang berterbangan. Ada pelbagai spesies parrot. Sempat la Adam berposing di sini. Kemudian, adalah pelbagai spesies burung yang lebih besar. 


Juga kolam ikan yang dipenuhi dengan ikan kap, talapia dan juga keli. Di sini, kami saksikan sendiri burung menangkap ikan. Ada burung putih yang membengkokkan kaki dan kepala demi untuk menangkap ikan. Sayang betul sebab tak ambil gambar tu. Memang pengalaman yang menarik!Adam sempat berkenalan dengan seorang budak di sini. Budak-budak. Ikhlas bertegur sapa dan mudah mendapat kawan.Banyak juga merak pelbagai saiz. Dannn... Ada seekor merak besar yang terbang ke pokok berhampiran.

" Ehhhhh.... Peacock tu boleh terbang! Tak berat pun diaaaa! ". Reaksi Adam apabila melihat burung yang sebegitu besar boleh terbang di depan mata. Hmm... Mama pun terkejut juga sebenarnya. Takut peacock tu landing di atas kepala. Hihihi.Makanan ikan dan burung ada dijual di sini. RM0.50 untuk sebekas kecil. Mungkin sudah biasa dengan manusia dan pelawat, burung-burung di sini sangat jinak. Cubalah memberi makan kepada seekor burung atau ikan, burung-burung lain akan terbang menghampiri kita untuk sama-sama berebut makanan. Terkejut tau! Tiba-tiba je entah dari mana-mana burung terbang ke arah kita. Banyak pula tu!Apa feel dikelilingi burung? Happy! Facinated! Teruja. 

2 comments:

  1. Menarik nampaknya kl bird park ni. Entah bila kami nak sampai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik sangat! Sesuai la bila bawah budak-budak. Mesti seronok dua beradik tu nanti!

      Delete