Detox Untuk Kurus

Diet. Bila ditanya kenapa tak makan, selalunya dijawab " Diet ". Salah tu! Diet tu bukan tak makan. Diet bermaksud makan makanan berkhasiat dalam kuantiti yang betul. Kalau tak makan, baik puasa =)

Ramai yang mengalami masalah diet yoyo. Turun banyak dalan masa yang singkat. Apabila diet dihentikan, berat badan bertambah double triple dari berat asal. Huhhhu.... 

Ada juga yang dier tapi berat maintain. Maintain tak turun!  Ok... ini rahsianya. Sebelum berdiet, kita perlu bersihkan  usus dan badan terlebih dahulu. Bila usus bersih, senang la badan nak menyerap keperluan nutrisi tubuh. 

Cara detox ni ada macam-macam. Boleh buat sendiri di rumah. Boleh berpuasa seminggu,  atau makan hanya buah selama seminggu. Minum air je ke seminggu. Atau jadi vegetarian seminggu. Seminggu je tau. Jangan lama-lama. Flat badan tu nanti. Percaya lah,  dengan makan buah dan sayuran seminggu, puas hati masa membuang. Proses pembuangan lancar sebab buah dan sayur kaya dengan fiber. Buang benda-benda dalam usus tu pun boleh kurang 2kg!

Macam mana nak tau badan banyak toksin dan perlu didetox? Antaranya :

 • Nafas berbau
 • Terlalu kurang atau terlalu lebih tidur
 • Sering keletihan
 • Kerap sakit kepala
 • Selsema berpanjangan
 • Banyak angin dalam badan
 • Sering resah
 • Pembuangan air besar tidak lancar
 • Masalah penghadaman
 • Sukar menurunkan berat badan
Puasa adalah cara yang baik untuk mendetox badan. Namun, kadang kala sukar untuk berpuasa jika bukan pada bulan puasa. Shaklee memberikan dua pilihan mudah untuk individu yang ingin mendetox badan mereka - herbalax atau alfalfa. Keduanya mempunyai fungsi yang sama di dalam mendetox badan dengan ciri-ciri dan tambah nilai tersendiri.

Saya amalkan alfalfa kerana ianya lebih lembut dan selamat untuk penyusuan susu ibu - baby tidak cirit-birit.  Husband saya pula lebih suka mengamalkan pemakanan herbalax kerana kesannya yang lebih kuat. Dengan alfalfa, pembuangan najis menjadi lebih mudah di waktu pagi. Herbalax pula akan memberikan kesannya selepas 6 jam dimakan. Jadi,  kita boleh schedule kan jadual sendiri =)

Keduanya bukanlah julap. Jadi tiada kesan cirit-birit yang menyakitkan hati dan perut berlaku ♥♥♥

Pengambilan alfalfa atau herbalax amat mudah. Ia didatangkan di dalam bentuk pil yang mudah ditelan. Bila toksin telah dibuang, insya Allah badan akan rasa lebih sihat. Nak turunkan berat badan pun lebih mudah setelah badan dicucilan dari dalam.

Ida
SID : 954336
Whatsapp : 012 - 629 5415

2 comments:

 1. Tak pernah pula saya cuba detox seminggu ni. Elok juga dicuba. Biasanya kalau puasa pun bila berbuka, lumayan juga cholesterol intakenya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul... makanan berbuka yg mcm2. Perut lapar, semua nak!

   Zaman muda2 saya buat detox seminggu ni. Mmg berkesan!

   Delete