Ewahhh... jadi blog resepi pula. Bukan la.... entry ni copy paste untuk menu berpantang nanti. Kalau ada yang nak masakkan, guna olive oil ok untuk saya =)
SUP SAYUR - SAWI BUNGA / LOBAK PUTIH / KAILAN / CARROT
Bahannya :
sayur
air
bawang putih
daun sup
minyak bijan
Caranya :
- tumiskan bawang putih dengan sedikit minyak,
- masukkan air, sedikit garam & sayur-sayuran.
- setelah mendidih, masukkan daun sup
- titiskan sedikit minyak bijan.
SUP LOBAK PUTIH
Bahannya :
1/2 batang lobak putih (dikerat setebal 1/2 cm)
Sedikit daun kucai
2 ulas Bawang putih
2 ulas bawang merah
Lada hitam
Garam secukup rasa
Caranya :
- Didihkan air dalam periuk,
- kemudian masukkan bahan2 tersebut, jangan terlalu lama.
- Sedia untuk dihidangkan
SUP LOBAK PUTIH
Bahannya :
500 ml air
½ batang lobak putih – di kerat setebal ½ sm
Sedikit lobak merah – di hiris halus
Sedikit daun kucai – di potong pendek
Garam secukup rasa
Caranya :
- Didihkan air dalam periuk.
- Masukkan lobak putih dan rebus hingga empuk
- Masukkan lobak merah, daun kucai dan garam.
- Biarkan seketika sebelum di angkat.
SUHUN PEKAT
Bahannya :
300 ml air
50 gm suhun.
30 gm halia – di hiris.
3 ulas bawang merah – di hiris
2 ulas bawang putih – di hiris
1 sudu air asam jawa.
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa
Caranya :
- Masak semua bahan di atas api sederhana besar.
- Biarkan mendidih sehingga kuahnya pekat.
LENGKUAS MUDA MASAK LADA MERAH
Petua baik diamalkan memperbaiki rahim wanita @ dengan lain perkataan mengetatkan sistem kacip kak timah, gitu…
Bahannya :
Lengkuas muda dihiris nipis ~ direbus sehingga kering utk buang pahit & maung lengkuas
Sedikit ikan bilis
Bawang merah
Bawang Putih
Lada merah
Caranya :
- Lada ikan bilis, bawang putih & merah ditumbuk dan ditumis dengan sedikit minyak.
- Masukkan garam dan lengkuas yg telah direbus tadi dan kacau agar ia sebati.
TURI MASAK ASAM REBUS
Bagus Utk Menambah Susu Ibu.
Bahannya :
Daun Turi
Ikan Bilis
Asam Keping
Bawang merah
Kunyit Hidup
Ikan Bilis
Lada merah
Caranya :
- Bahan iaitu bawang merah, lada merah, ikan bilis, kuntit hidup ditumbuk kemudian direbus.
- Masukkan garam, asam keping dan daun turi biarkan sehingga mendidih kemudian bolehlaa diangkat.
PEGAGA MASAK LADA HITAM
Bahannya :
Sedikit santan pekat
Lada hitam (lebihkan)
Ikan bilis putih
Kunyit hidup
Halia
Garam
Caranya :
- Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk.
- Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk.
- Biar pekat.
- Kira OK masukkan pegaga dan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.
SAYUR CAMPUR
Bahannya :
100 gram kobis (dipotong halus)
100 gram bunga bakoli (potong halus)
1 batang karot (dipotong nipis)
2 batang sawi (dipotong kecil-kecil)
2 biji bawang putih (ditumbuk)
1 sudu lada hitam (dtumbuk halus)
garam secukupnya
air secukupnya
2 sudu minyak bijan utk menumis
Caranya :
- Panaskan minyak bijan dalam periuk, bila panas tumis bawang putih, lada hitam dan kacau kemudian masukkan air dan garam secukupnya.
- Masukkan kesemua sayur-sayuran tadi dan tutup periuk biar semua bahan tadi empuk tapi jangan dimasak terlalu lama.
- Bolehlah dihidang dan makan.
SAYUR SAWI MASAK REBUS
Bahannya :
Sayur Sawi
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Lada hitam (kalau nak pedas, letak lah banyak)
Sedikit ketumbar
Garam & gula secukup rasa
Caranya :
- Bawang putih & bawang merah boleh ditumbuk atau dihiris sahaja.
- Tumbuk / blender lada hitam dan ketumbar.
- Panaskan air didalam periuk,
- selepas menggelegak, masukkan bahan2 rempah diikuti dengan sayur.
- Tutup api dan sayur sedia untuk dimakan
KERABU JANTUNG PISANG
Bahannya :
1 biji Jantung pisang }direbus dan dihiris kasar
1 cawan Pati santan
2 sudu besar Kerisik
1 sudu besar Air asam jawa
1 sudu besar Lada hitam } ditumbuk kasar
1 biji Bawang besar }dihiris halus
2 batang Serai }dihiris halus
Garam dan gula } secukup rasa
Caranya :
- Gaulkan jantung pisang, bawang besar, serai, lada hitam, kerisik dan santan pekat bersama air asam jawa.
- Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasanya.
- Sedia untuk dihidangkan.
KERABU PEGAGA
Bahannya :
lada hitam
bawang merah
ikan bilis - ditumbuk
ulam pegaga
Caranya :
- tumiskan semua bahan yg ditumbuk (lada hitam, bawang merah, ikan bilis) dengan minyak yang sedikit.
- dah garing, masukkan pegaga (sekejap je) & sedikit garam.
KERABU ULAM PEGAGA
Bahannya :
Pegaga - Mayang halus
1 ulas B. putih - Tumbuk
2 ulas b. merah - Tumbuk
1 sudu teh lada hitam - Tumbuk
1/2" halia - tumbuk
Segengam kelapa
Ikan selayang/kembung - Rebus dan ambil isi
Cuka
Caranya :
- Goreng bahan yg ditumbuk.
- Maukkan isi ikan, kelapa, garam & sedikit cuka.
- Apabila sudah sebati, masukkan pegaga & terus angkat.
- Jangan biar lama2 nanti zatnya hilang.
KERABU ULAM PEGAGA
Bahannya :
6 – 10 cekak daun pegaga – dihiris kasar
5 cm halia muda - di hiris
5 cm kunyit - di hiris
6 ulas bawang merah – di hiris
1 sudu besar lada hitam
Air asam jawa
Gula dan garam secukup rasa
Caranya :
- Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar bersama air
- asam jawa,
- gula dan garam secukup rasa.
- Gaul sehingga sebati.
KERABU BUNGA KANTAN
Bahannya :
1 cawan Kelapa parut } ditumbuk kasar
4 kuntum Bunga kantan } dihirs halus
2 batang Serai } dihiris halus
2 biji Bawang merah } ditumbuk halus
4 sm Halia } ditumbuk halus
1 sudu kecil Lada hitam } ditumbuk halus
Sedikit air Asam jawa
Garam dan gula }secukup rasa
Caranya :
- Gaulkan semua bahan di dalam mangkuk hingga rata.
- Masukkan garam dan gula, sesuaikan rasanya.
- Sedia untuk dihidangkan.
TUMIS SAWI PUTIH
Bahannya :
50 gm ikan bilis
30 gm halia – di hiris
10 tangkai sawi putih
1 sudu kecil minyak masak
Garam secukup rasa
Air secukupnya.
Caranya :
- Panaskan minyak. Tumis ikan bilis dan halia hingga naik bau.
- Masukkan sawi. Kacau rata dan tuangkan sedikit air.
- Masukkan garam dan kacau hingga sayur masak.
PERIA MASAK LADA HITAM
Bahannya :
300 ml air
2 batang serai – di ketuk
2 ulas bawang putih – di hiris
1 biji peria katak – dipotong nipis
100 gm ikan bilis – dibersihkan
10 gm kunyit – di tumbik halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil lada sulah
Garam secukup rasa
Caranya :
- Didihkan semua bahan kecuali Peria. Kacau sekali sekala.
- Masukkan Peria.
- Masak hingga empuk dan kuahnya pekat.
- Angkat dan hidangkan.
PERIA MASAK ASAM
Bahannya :
200 ml air
5 ulas bawang kecil – dihiris
2 biji peria katak – dipotong nipis
2 sudu besar ikan bilis – dibersihkan
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu makan air asam jawa
Garam secukup rasa
Caranya :
- Masak kesemua bahan sehingga pekat dengan api kecil.
- Kacau rata hingga peria empuk.
- Angkat dan hidangkan.
KERABU PEGAGA BUNGA KANTAN
Bahannya :
2 cekak daun pegaga – dihiris kecil
1 kuntum bunga kantan - di hiris halus
1 biji cili merah - di hiris halus
4 ulas bawang merah -di hiris halus
3 biji limau kasturi – di ambil jusnya dan kulitnya di hiris halus.
1 sudu kecil lada hitam
Segenggam ikan bilis – di goring
3 sudu besar kelapa parut – di buat kerisik.
Air asam jawa
Garam secukup rasa
Caranya :
- Tumbuk kasar kerisik, lada hitam dan ikan bilis.
- Campurkan bahan yang di tumbuk bersama pegaga, bunga
- kantan, cili merak, bawang merah, kulit limau, jus limau dan garam
- Gaul sehingga sebati.
KENTANG SUHUN
Bahannya :
300 ml air
10 gm suhun – di rendam
3 ulas bawang putih – di hiris
1 biji kentang – di potong kecil.
1 sudu air asam jawa.
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa
Caranya :
- Masak air bersama suhun, bawang putih, kentang dan serbuk lada hitam.
- Masak hingga kentang empuk.
- Biar mendidih dan kuahnya pekat.
- Masukkan garam. Kacau rata.
- Angkat dan tuangkan sedikit air asam di atasnya.
KENTANG CAMPUR PEGAGA
Bahannya :
300 ml air
50 gm ikan bilis
1 cekak pucuk pegaga.
5 ulas bawang merah – di potong 2
1 biji kentang – di potong kecil.
1 sudu air asam jawa.
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa
Caranya :
- Masak semua bahan hingga kentang empuk.
- Biarkan mendidih atas api sederhana besar.
- Angkat setelah kuahnya pekat.
sedap-sedap semua resepi..yang tak berpantang pun boleh buat..mudah dan berkhasiat..
ReplyDeleteuntuk resepi ayam semasa berpantang boleh tengok sini http://goo.gl/0v1t8X