Kalsium Membantu Mengurangkan Komplikasi Semasa Proses Meneran

Kalsium sangat-sangat diperlukan oleh semua peringkat usia - janin, baby, kanak-kanak, remaja, wanita dan lelaki di semua peringkat usia. Umpama menghirup udara. Sangat-sangat penting kalsium untuk meningkatkan kualiti hidup. 

Jom baca petikan article ni :


Selain diperlukan golongan dewasa yang aktif, tahukah anda bahawa kalsium adalah zat yang amat penting bagi ibu-ibu hamil? Kekurangan pengambilan kalsium atau kealpaan dalam memberi tumpuan terhadap zat kalsium sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi semasa meneran saat-saat melahirkan anak. Lebih buruk, kesannya akan berterusan sehingga usia tua.

“Saya terkejut apabila ada doktor yang tidak mempraktikkan pemberian pil kalsium kepada ibu-ibu mengandung ketika membuat pemeriksaan bulanan. Kalsium dilihat sebagai satu zat yang amat penting di samping zat besi, folik, potasium dan lain-lain,” kata pembuka Pakar Obstetrik dan Ginekologi Pusat Perubatan Sime Darby, Subang Jaya (PPSDSJ), Dr. Delilah Ahmad. 

Beliau yang mahu semua ibu hamil tidak memandang remeh keperluan kalsium juga berharap agar golongan suami turut mengambil peranan mengingatkan pasangannya. 

Apabila berjumpa doktor dalam sesi pemeriksaan, pasangan dinasihatkan agar jangan segan untuk meminta pil kalsium di samping mengamalkan diet tinggi zat kalsium. 

“Sebanyak 75 peratus ibu-ibu hamil tidak mengambil keperluan kalsium yang mencukupi dan ketidaksedaran ini akan memberi kesan kepada mereka khususnya pada semester ketiga mereka mengandung dan saat-saat melahirkan anak,” kata beliau. 

Jelas Delilah, ibu hamil lazimnya memerlukan 1,200 hingga 1,300 miligram kalsium sehari iaitu tambahan 300 hingga 500 miligram zat yang diperlukan orang dewasa.
Article asal : sini.


Nampakkan keperluan kalsium kepada ibu mengandung? Bukan sekadar perlu, tapi, sangat lah merbahaya jika ibu hamil mengalami masalah kekurangan kalsium.

Tak semua boleh makan bilis, bayam dan susu dengan jumlah yang mencukupi. Ada juga yang tidak boleh consume susu atau laktosa. Penyelesaiannya : Ostematrix Shaklee - bukan sekadar kalsium, tetapi diperkayakan dengan magnesium, vitamin D, boron, mangan, kuprum dan zink utuk penyerapan lebih berkesan.

Nak tau lebih lanjut mengenai ostematrix shaklee, klik sini. Testimoni pun ada. 


Ida 
Shaklee Independent Distributor [ID No : 954336]
ida.adyani@gmail.com
whatsapp : 012 340 7500

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

2 comments:

  1. ohh tak sangka kalsium begitu penting smp membantu waktu meneran. Belum bersalin lagi ke MA?

    ReplyDelete
  2. dulu sy m,inum susu je.. tu pun sekali sekala.. adehhh

    ReplyDelete