Tips Mengawal Dan Mengurangkan Rasa Marah Terhadap Anak

Tips mengawal dan mengurangkan perasaan marah terhadap anak. Wahhh.. panjang sungguh tajuk entri kali ini. 

Rasa marah terbit daripada ransangan luaran. Dalam hal ini, jika marah terhadap anak, tentunya marah kerana sesuatu ransangan atau perlakuan yang telah dilakukan oleh anak itu - anak yang nakal, tidak mendengar kata atau sengaja hendak mencari perhatian ibubapa.

Ada kawan bertanya macam mana Adam sangat behave - tidak perlu dimarah-marah apatah lagi dipukul. Sekarang ni memang mama dan papa tidak perlu memarahi Adam. Kerana Adam boleh ditegur. Teguran secara baik dan berhemah insya Allah akan didengari.

Namun, sebenarnya, untuk sampai ke tahap ini, Adam telah dilatih. Ada mama ceritakan bagaimana mama handle perasaan marah terhadap Adam apabila Adam sedikit nakal. Alhamdulillah, cara ini berkesan pada Adam. Rasanya latihan ini dilakukan dari Adam kecil sehingga ke awal tahun 2012. Setakat ini, tiada adengan marah yang melampau terhadap Adam. Tidak perlu memekik-mekik. Cakap dengan baik sudah memadai.

Jika Adam tersedar dia telah melakukan kesalahan, Adam akan cepat-cepat meminta maaf. Mama dan papa latih Adam untuk bersalam dan memeluk kami sebagai tanda minta maaf. Sebagai balasan, jika kami yang bersalah, kami juga perlu meminta maaf, bersalam dan memeluk Adam. Hihihi...

Harapannya, biarlah cara psikologi ini kekal berkesan kepada Adam. Kerana mama percaya, jika kita tabur kasih-sayang dan berlemah-lembut terhadap anak, rasa yakin diri dan kepercayaan anak terhadap kita dan diri sendiri akan terbina. Sebab, jika kita develop perasaan takut dalam diri anak, ada kesan buruknya.  

Doa pelembut hati anak yang degil ini juga boleh diamalkan. Yang penting kita berusaha memberikan yang terbaik untuk anak.

6 comments:

 1. tips yg bagus nih..terima kasih berkongsi.

  ReplyDelete
 2. banyak info baru... mmg saya cari tips berkenaan didikan ank.. tak mudah kn? tp ilmu yg dikongsi boleh dimanfaatkan bersama..thanks

  ReplyDelete
 3. Kadang2 bila tahap kesabaran dah hilang semua benda boleh jd...ckp lembut tak jln ckp tinggi br dengar...srntiasa berdoa agar anak2 lembut hati dan patuh pd ajaran allah dan mak ayah...semoga aku kuat dlm mendidik anak

  ReplyDelete
 4. Betul... anak2 ni xboleh dimarah2... makin dimarah, makin nakal & kuat memberontaklah mereka...

  ReplyDelete
 5. letih juga nak tahan sabar..dh anak sendiri...hikhik..sabau jew laa

  ReplyDelete
 6. a'aa betoi tu... sy rs cr kita didik ank xjauh beza kot.. sama2 guna psikologi... :)

  ReplyDelete