Supplement Ibu Mengandung - Kepentingan DHAAsid lemak omega-3 seperti DHA dijumpai dalam membran sel tubuh. Walau bagaimanapun konsentrasinya didapati lebih tinggi dan paling penting untuk fungsi otak, mata dan saraf. Ia penting semasa kehamilan ketika otak, mata dan saraf janin sedang berkembang.

Janin bergantung sepenuhnya kepada ibu untuk khasiat yang diperlukan. Dengan itu, ibu perlu mengambil makanan yang mengandungi DHA dan asid-asid lemak perlu lain yang mencukupi untuk menyokong perkembangan otak dan mata bayi yang optimum.


Pengambilan makanan yang berkhasiat semasa kehamilan dan penyusuan memberi kesan positif kepada kehidupan kanak-kanak di kemudian hari. Ada kajian yang menunjukkan bahawa ibu yang mengamalkan pengambilan DHA yang mencukupi semasa kehamilan dan penyusuan memberi kesan positif dalam pembelajaran. 

DHA paling diperlukan semasa trimester ketiga ( minggu 28 - 40 ) kehamilan apabila perkembangan otak janin berada di puncak tetapi ia boleh dimulakan sebaik sahaja keadaan janin stabil iaitu trimester kedua ( minggu 13 - 27. Sebarang kekurangan khasiat semasa trimester kedua juga boleh memberi kesan kepada susu ibu selepas bayi dilahirkan.

Pengambilan yang mengandungi asid lemak perlu seperti yang terkandung dalam minyak ikan tuna ini boleh diteruskan di sepanjang tempoh penyusuan bayi.

Sumber - pa&ma
Omega guard Shaklee adalah sumber minyak ikan dengan omega 3 yang terbaik. Di antara manfaatnya adalah :

  1. Membantu perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan.
  2. Mengurangkan risiko bayi lahir pra-matang
  3. Mengurangkan risiko gila meroyan selepas melahirkan bayi
  4. Mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil
  5. Mengelakkan rasa sejuk pada kaki dan tangan (kejang di waktu malam)
  6. Mengelakkan rasa sakit pada sendi
Berminat? Jom contact saya seperti di bawah. Lain-lain cerita pasal omega guard di sini.

Jenguk blog shaklee saya di sini - banyak tips dan info kesihatan!Ida 
Shaklee Independent Distributor [ID No : 954336]
ida.adyani@gmail.com
whatsapp : 012 629 5415

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

No comments:

Post a Comment