Perubahan hormon yang berlaku di dalam badan seseorang ibu yang hamil bukan hanya menyebabkan perubahan mood, malah ia juga boleh menurunkan tahap imunisasi badan - menyebabkan susah untuk melawan jangkitan.
Tanpa diet pemakanan yang betul, ibu hamil dan bayinya terdedah kepada risiko. Di bawah ini adalah beberapa perkara asas yang wajib diamalkan oleh ibu hamil :
- Makanan sejuk beku disimpan di bawah 5 darjah celcius. Manakala makanan panas mesti dimasak melebihi 60 darjah celcius. Suhu ini akan menghalang pembentukan bakteria yang boleh menyebabkan keracunan makanan.
- Makanan mentah dan bermasak hendaklah disimpan secara berasingan. Pastikan juga peralatan seperti pisau dan lain-lain dicuci terlebih dahulu. Jangan gunakan untuk kedua-dua jenis makanan tanpa pembersihan peralatan terlebih dahulu.
- Jangan defrost makanan beku dengan meninggalkannya terbiar seharian pada suhu bilik. Sebaliknya, biarkan semalaman di dalam peti sejuk atau defrost menggunakan microwave.
- Jangan simpan makanan lama-lama. Makan hanya makanan yang dimasak di dalam jangkamasa 12 jam.
- Sebelum makan, cuci tangan dengan sabun dan keringkan.
Makanan yang patut dielakkan ketika hamil :
- Makanan laut mentah - terutamanya tiram
- Daging proses - makanan dalam tin / segera
- Self-service salad bar - takut tercemar
- Cheese lembut - brie, camembert, fetta, cottage & ricotta
- Self service ice-cream & shakes - takut tercemar
- Hati - kerana tinggi kandungan vitamin A
- Ikan yang tinggi kandungan merkuri - yu, todak, siakap, tuna, tenggiri, salmon. Lagi senang ingat, kebanyakan ikan besar. Terutama apabila usia kandungan adalah 4 - 5 bulan.
- Jeruk dan asam
- Air tebu, air kelapa dan nenas - tajam. Walaubagaimanapun, ia bergantung kepada badan. Di awal kehamilan memang taboo
- Kafien - sebab? Mengurangkan kadar serapan vitamin / asid folik dll.
erhh,,air tebu pun tajam gak..igtkan cuma nenas je
ReplyDeletehuhuu jeruk n asam tu mmg sk tp ms awal2 prgnant je mkn asam skrg dh kurg sbb nafsu lbh kpd mkanan berat.. adoiii...
ReplyDelete