Readeasy Volume 2 - phonics

Buku 1 sudah khatam. Words di dalamnya, mama boleh tunjuk di mana-mana. Walaupun kadang kala terbabas, mama rasa sudah boleh proceed kepada Volume 2. Sebenarnya, mama masih kurang pasti sama ada Adam mengingat words itu sebagai whole words atau Adam membunyikannya. Kerana melalui pemerhatian mama, phonics blending Adam masih lemah. Atau maybe, mama yang tinggi harapan. Certain words berjaya di blend kan dengan tepat. I am certain with a lots of practice, Adam akan mahir.

Sebenarnya, sudah dua hari mama mencuba untuk mengajak Adam move to Volume 2, namun tidak berjaya. Seminggu dua ini, Adam ralit bermain dengan toys yang ada. So, mama tiada peluang untuk menyelit. Cuma sesekali sekali di dalam kereta, mama cuba juga untuk meminta Adam mengeja perkataan-perkataan di dalam Volume 1. Nampaknya, Adam berupaya untuk mengingat.

Volume 2 ini masih di dalam kategori beginner juga. Namun, it's thicker than Volume 1. Naik level la katakan...

Bunyi baru yang diperkenalkan adalah "n","m" dan "p". 6 perkataan baru diajar bersama 2 look and say words. Di dalam readeasy, ia di sebut look and say, tetapi, mama rasa maknanya sama dengan Dolch sight word. Harap-harap, Adam boleh la menjeling-jeling ke Volume 2 ni sebelum tahun baru :)

5 comments:

 1. Adam dah nak naik pangkat ke volume ke dua plak yea.

  ReplyDelete
 2. pandainya adam nie...cepat belajarnya :)

  ReplyDelete
 3. Mak : aaa... Nak naik pangkat la ni mak..... Tapi dia ralit main. Mama tinggal dia seminggu ada hal. Balik je, dh jadi lain. Main je... Cuma read aloud yang dia nk buat.

  Sheila : slow2, xde la perfect. Sesuai la dengan tempoh dia "belajar".

  ReplyDelete