Water Dan My Neighborhood - Read Aloud

Mama guna dua cards ni untuk minggu ini. Temanya : Water dan My Neighborhood. Simple, dari sini. Entah kenapa, tapi, memang mama target nak menghabiskan cards dari kizclub ini dulu. Buku-buku Adam masih banyak yang belum dibaca, tapi, untuk Adam, mama rasa cards dari sini sangat sesuai. Ayat simple. Baca dalam dua hari, macam dah boleh tangkap structure nya. Adam pula, jenis yang akan apply apa-apa perkataan baru yang dia tahu. So, mama rasa happy dengan teaching material yang free ini. 

Mungkin juga mama boleh speed up sikit. Buku-buku Adam selalunya, mama tak kan baca habis satu buku. Sebuah buku, kita akan habiskan dalam masa 2 - 3 hari bergantung kepada jenis cerita. Tapi untuk flashcards yang macam ni, dua - tiga cards boleh dibacakan dalam masa sehari.

Untuk Water, memang common sense la untuk kanak-kanak menjawab. 

My Neighborhood pula, Adam kata ada trees, birds, playground, kedai fish, bakery, tempat parking sekitar neighborhood dia. Ok lah, mama terima walaupun tak pasti dengan trees dan birds tu. Adam kata dia boleh nampak trees and birds thru windows. Maka, tepatlah juga jawapannya :p


Ok, semalam, kami ke rumah wan. Memandangkan Adam telah tahu apa itu neighborhood, matanya rajin mengusha ke sini sana. Owh, dekat neighborhood wan ada ini, ada itu. Welldone Adam!


And mama rasa, lepas ni, mama nak bagi welldone stickers untuk Adam. Pasti seronok - next year ok! Apa-apa Adam buat sekarang, mama akan tulis welldone besar-besar. Kalau mama terlupa, Adam akan minta. Biasalah motivation untuk budak kecil.

8 comments:

 1. http://pensildanbukunota.blogspot.com/2011/12/freebies-doodle-muslimah-2.html :D

  ReplyDelete
 2. kagum la dgn mama, mmg rajin sgt ajar adam.. saya xde masa huhu

  ReplyDelete
 3. mama pipie : ajar sikit-sikit aje la mama. tak sampai pun setengah jam sehari. tapi, sikit2, lama2 jadi bukit. kadang-kadang dalam 10 menet jer

  ReplyDelete
 4. Sonok kan bila apa yg diajarkan pd anak2 dpt dia aplikasikannya..

  Bangga mama bila apa yg diajar, adam leh ikut dgn jayanya

  ReplyDelete
 5. Lagenda : ye la mak. Memang bangga. Mama rasa berbaloi la, biar input sikit tak pe. Asal dapat masuk ke otak.

  ReplyDelete
 6. Harap2 membesar jadi anak yang soleh. Amin.

  ReplyDelete