Daya Mengacu Kanak-Kanak

Asyik melukis dan menyanyi, kena cari aktiviti yang mudah untuk menarik minat adik. Biasa lah kalau budak yang aktif ni, bukan boleh lama-lama main apa-apa. Sekejap sahaja dah bosan. Hihihihi. Tapi... kalau menyusu tu, dia tak tau bosan pula!



Adik ambil tupperware berisi beads besar ni. Beads ini kegunaan melatih daya fokus anak : baca " bermain dengan manik ". Ia juga untuk melatih daya mengacu : motor halus anak-anak. 



Itu lah. Semalam, ada orang jual banyak educational toys di office. Eiiii... Gatal je tangan ni nak membeli. Namun tiada apa yang menarik perhatian. Kikiki.

Aleesya letak beads ni di dalam tray kuih. Sorting ikut warna? Tidak. Belum sampai tahap tu lagi. Matlamat asalnya adalah untuk Aleesya kutip dan letak beads itu satu persatu ke dalam tray. Tapi... Aleesya ambil genggam by genggam. Kikiki. Boleh la adik. Kita main. Asal kan adik Dan mama happy :)



Kan dah kata... Kejap je Aleesya main. Ok la. Kita posing kejap ;)

Lain kali nak try lagi supaya Aleesya kutip beads ini satu persatu. 

2 comments:

  1. menarik aktiviti aleesya..nmpk dia duduk penuh semangat je.budak kan mana nk minat fokus lelama..janji ada aktiviti yg bagus untuk perkembangan depa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama malam Adam, Aleesya pun suka ber main sesuatu yang baru. Cuma... Normal la untuk kanal-kanak aktif ni... Sekejap je fokus Dan minat. Nasib baik mama jenis Tak kisah. Layankan sahaja. 5 minit ke 10 saat ke...

      Delete