Nombor Bulat Tak Semestinya Kosong

Teringat conversation dengan Adam pada awal tahun. Sambil-sambil mama membalut buku teks sekolah Adam, sempat juga la berbual-bual dengan anak bujang ni.

" Nombor bulat tu apa? ".

" Senang je. Kosong ".

" Salah ".

" Sifar ".

" Salah ".

" Habis tu, apa? ".

" Nombor-nombor yang tak ada titik ( perpuluhan ) ".

Mana la Adam faham kan. Kikiki.

Minggu lepas....

" Mama, Adam dah tau dah nombor bulat. Nombor bulat tu apa-apa nombor je. 0, 5, 100... 600 semua nombor bulat ".

" Betul la tu. Semua nombor bulat ".

Kikiki. Sekian cerita nombor bulat :)

4 comments:

  1. Eh blur kejap,.yg perenggan bawah sy tak faham..mula2 tadi ingatkan no genap,.to no 5 bukan no genap.,agaknya sebab takde titik perpuluhan kot.tu yg namanya no bulat

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikikiki. betul la tu. xde titik perpuluhan, takde tanda -ve, bukan pecahan.... nombor biasa semata-mata.

      Delete
  2. Hai.. silibus darjah 1 ke ni? Haha.. dah lama sgt jadi cikgu bm dah lupa pasal matematik.. opsyen asalku.. haha.. kena belajar juga sebelum mengajar anak kan? Pengetahuan kita kena dimudahkan utk bagi anak kita faham pulak apa yg diajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhhh... opsyen matematik. sama la dengan grandfather wan dulu. dia pun opsyen math. kikiki. dulu2, kalau tak faham rumus, wan ajar guna logik. jadi... Kadang-kadang, memang pakai cara tu je. hihihihi. tatau la mampu tak apply pada adam. insya allah, cuba.

      Delete