Kata Nama Khas Dan Am

Kaedah bercerita macam ni mama suka praktikkan dengan Adam. Memang dah diamalkan sejak dulu lagi. Cuma tahun ini terbengkalai kerana papa mengambil alih tugas menghantar dan mengambil dua beradik dari school.

Selalunya kami mengulangkaji di dalam kereta. Bukan serius umpama guru memegang rotan di tangan. Tapi lebih kepada main teka-teki dan bercerita. Maklum la... masa banyak dihabiskan di dalam perjalanan pergi dan balik kerja.

Sesajer up topik ini ketika makan. 

" Cuba bagi contoh kata nama am? ".

" Kucing ".

" Kata nama khas? ".

" Kol ". Kol adalah nama kura-kura Adam.

" Kalau sekolah? ".

" Am ".

" Sekolah Rendah .... ".

" Khas ".

Alhamdulillah, Adam faham. Jadi tak perlukan penerangan lanjut. Soalan-soalan spot check macam ni la yang mama suka. Adam pula, jenis yang kalau dia tau dia tak tahu ( errr... ayat apa ni? ), dia rela sahaja diajar. Kikiki. Mesti nak difahamkan. Jadi, settle masalah. Anak belajar dengan rela. 

4 comments:

  1. sukalah konsep MA buat ualngkaji kat mana je yang sesuai, saya pun nak ikutla macam ni. kalau nak fixkan kena belajar kat meja je payahla kan dengan anak2 kecil yang suka bermian dan berkawan ni.. asalkan objektif tercapai cukupla.. bagi diorang tak rasa sangat itu belajar sebaliknya santai je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa... selalu saya bagi macam ni je. yang penting konsep tu Adam faham.

      Delete
  2. Bagus Cara MA ni.anak tak stress kita pun boleh guna masa yg ada sambil2 ulangaji.jadi takda istilah takde masa.dimana ada kemahuan,dalam kereta pun boleh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah! Saya suka dlm kereta. sebab, kurang gangguan. di rumah ada mcm2 : tv, toys, nak makan la, nak minum la...

      cuma skrg xde masa dlm kereta sbb papa ambil alih tugas hantar dan ambil anak. insya allah selepas sebulan dua nanti, adam dan aleesya mama yang hantar semula

      Delete