Adam Yang Rajin Mengemas

Adam rajin mengemas. Adam kemas barang sendiri. Semasa bermain, semua dipunggah. Selesai main, dikemas dan disusun semula. Senang! Sejak ada adik kecil ni, barang permainan bersepah-sepah. Aleesya main dan sepahkan. Tentunya tak reti kemas balik. Ngeee~~~

Selagi Aleesya tak tidur, cubalah kemaskan permainan dia. Aleesya akan sepahkan kembali. Rasanya normal la macam ni. Selalu juga minta tolong Adam kemaskan. Selalu jugalah Adam surrender. Penat katanya. Nanti Aleesya sepahkan balik.

Nak pujuk Adam, mama ceritakan masa Adam kecil dulu. Adam pun sama. Sepahkan barang permainan. Masa baby, Adam pun tak pandai kemaskan barang sendiri. Setiap kali dikemas, tiap kali itulah disepahkan kembali. Tapi mama kemas juga untuk ajar Adam. Lama-lama Adam dah terbiasa. Adam kemas semua permainan selesai bermain.

Sama juga apabila kami membuat aktiviti craft. Rumah akan ada potongan cebisan kertas, ada gam dan macam-macam lagi. Tapi, selesai beraktiviti, semuanya kembali normal. Tq Adam. Lega rasanya.

Harap-harap Adam boleh tolong mama. Kita sama-sama train Aleesya supaya kemas sendiri permainan selepas bermain. Kalau tidak, memang penuh la di atas carpet dengan taburan permainan Aleesya. Itu belum masuk buku atau kad yang bertaburan di atas lantai apabila Aleesya mula mengemas.

Pstttt... Adam dah boleh diharap untuk mengvacum. Bersih tau Adam buat. Dan... dah 3 hari, Adam tolong mama menyapu ;p Yeayyyyy!!!

3 comments:

  1. bagusnya adam..rajin menolong mama,memang adam anak yg baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 rajin menolong sampai besar :)

      Delete
  2. Haha.. ni baru betul.. tolong mama..legalah mama. Kat rumah saya ada juga yang rajin. Tapi nak main je..mama mengemas dia sibuk nak main vakum atau penyapu atau mop.

    ReplyDelete