Susu Merudum Ketika Period

Dua tiga hari sebelum datang period, memang nampak perubahan penyusuan Aleesya. Sedikit tidak tentu arah. Jika biasanya boleh di pump 6 - 8oz sambil menyusu kan Aleesya, bila nak period, 1oz untuk pun susah nak dapat.

Masa 1st time datang period dah perasan dah. Ye... Fasa susu merudum ketika period. Mula-mula tu memang menggelabah sangat. Mana taknya, anak fully breasfeed. Susu pulak tak nak keluar. Keluar macam malu-malu gitu. Masa tu, terus banyakkan intake kalsium.

Bila period kedua lepas pantang ni, memang saya tunggu-tunggu. Ye. Situasi sama. Susahnya nak mendapatkan walau 1oz dengan mengepam selama 20 minit. Betul! Saya cuba pump selama sejam. Tak sampai 2oz pun. Tapi, kali ni saya dah bersedia. Dah tahu yang kali ini, bila period, pengeluaran susu akan merudum. Saya experiment kan diri. Tambah intake calsium - milk production meningkat. Memang betullah kita perlukan kalsium untuk penghasilan susu. Bahasa mudah, minum susu untuk penghasilan susu.

Jadi, saya akan pastikan saya minum lebih susu dan jika malas, telan aje supplement ostematrix ( kalsium - magnesium dengan vitamin D ) untuk atasi masalah susu merudum ketika haid.

Lain-lain testimoni ostematrix refer sini.

4 comments:

  1. Wah..MA dah 2 kali period. Jenis cepat datang ye.. saya aritu 11 bln usia nazif baru mula period..bagus tahu ilmu macam ni dan ada suppliment mbantu..taklah sian baby tgh menyusu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dh period. Tp, sikit x mcm dulu.

      1st period, aleesya meragam la juga dua tiga hari. Pastu, Google2, kena tambah intake calsium. Syukur. Mmg risau!

      Delete
  2. akak belum perion lg tau..penghasilan susu alhamdulillah, makan set shaklee yg beli hari tu, susu mmg banyak, sehari bole dpat 4-5 botol, 1 botol 3oz,sgt berpuashati sbb belum terputus bekalan utk taska..hehehe sbb akak ni lambat buat stok utk adelya,seminggu nak kerja baru buat stok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Alhamdulillah. Boleh buat testimoni ni. Kalau nk tau, akak customer pertama saya. Saya join member sbb nk mkn sendiri. Tapi, lepas akak beli, tetiba terus saya menjual. Hihihi.

      Tu la... saya dh period. Padahal, saya pun fully breastfeed juga

      Delete