Vitamin Ibu Menyusu

Saya sebenarnya baru lagi di dalam pengumpulan ebm ni. Masa Adam dulu, ebm start dikumpul lagi dua minggu sebelum naik kerja. Fuhhh... akibatnya, memang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Memang kena top up dengan susu formula la. 

Untuk Aleesya,  insya Allah ada rezeki. Memang MA start lambat. Lepas 40 hari baru serius nak kumpul. Alhamdulillah, freezer dah penuh. Itu pun tak disusun elok. Bila disusun elok-elok nanti, adalah space lagi. Bahagian tepi pintu masih ada ruang. 

Sebab masih baru, kadang-kadang, ada juga snap gambar kepada kawan-kawan. Bertanya tentang tips-tips penyimpanan ebm. Memang banyak membaca tapi, pengalaman kan cikgu terbaik. Belajar dari pengalaman kawan-kawan.

Bila ada yang menegur tentang warna susu, baru perasan. Ye la. Warna kuning. Korek-korek balik freezer, ada dua warna. Kuning dan kuning kehijauan. Kata orang,  kalau berwarna lebih berkhasiat. 



Tengok gambar di bawah. No 1 adalah dengan ESP. No. 2 adalah dengan ESP dan alfalfa. Pekatnya susu. Bila pam susu tu, kan letak du chiller sebelum dipindahkan ke dalam freezer. Jelas dengan pengambilan supplemen, bahagian lemak jauh lebih banyak. Saya simpan susu sebanyak 4oz dalam setiap pek. Simpan di chiller dalam botol,  kemudian pindahkan ke plastic bag sebelum dimasukkan ke freezer. Dengan supplement, 3oz bahagian lemak dan 1 oz air. Pekat kan?

No. 3 pula adalah tanpa sebarang supplement. Saya ambil set lengkap berpantang shaklee. Tapi,  yang ini memang tanpa apa-apa supplement. Tiga hari tak makan apa-apa supplement. Kesian pulak tengok hasilnya. Untuk setiap 4oz yang di simpan,  3oz++ adalah air. Lemak cuma sikit. Kalau gulai, orang kata cair meleweh - kedekut santan. Hihihi. 

Ida
SID : 954336
WHATSAPP : 012 - 340 7500

6 comments:

  1. memang bagus susu ibu ni kan.. tubuh anak2 pun kuat..

    ReplyDelete
  2. akak kali ni pun susu banyak, bole la buat stok utk dihantar ke taska setiap hari...syukur sgt2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak masih makan shaklee tu ke? Patutnya blom habis kan stok akak?

      Delete
    2. makan lg..mmg tak habis lg stoknya sbb banyak

      Delete
    3. Set pantang tu, kalo ikut makan macam di suggest, utk 4 bulan. Hahha..

      Alhamdulillah, susu saya pun banyak dah pekat. Rezeki anak

      Delete
  3. Alhamdulillah,Aleesya murah rezeki dengan shaklee

    ReplyDelete