Cara Atasi Bengkak Susu

Bengkak susu? Siapa pernah alami tau lah bagaimana rasanya. Sakit! Nak nangis pun ada. Pelik juga, kerana princess saya ni jenis clingy. Melekat aje. Sapatutnya, tak mungkin lah saya alami bengkak susu kerana kejap-kejap  kena feed princess comel. Saya demam dengan suhu mencecah 39 C.

Tuam tak menjadi, urut tak berkesan, pump keluar sikit sahaja. Tak tau apa nak buat, mandi hot shower di malam hari. Lembut sedikit dan terus feed Aleesya. Tapi, ketulan masih ada. Sakit tau.

Owh... Saya ada beli lecithin hari tu. Memang fungsi lecithin pun untuk mengelakkan dan melancarkan susu tersumbat ni. Ayat mudah, mengurangkan risiko bengkak susu. Saya ambil dua biji dua malam berturut-turut. Alhamdulillah, bengkak tu telah hilang dan demam pun kebah. Fuhhh.

Mungkinkah bengkak disebabkan pengambilan milk bolster esp shaklee 2 kali sehari? Saya belum consume alfalfa sebab baby jaundice hari tu.

Haa... Menyesal tak makan lecithin awal-awal. Cadangnya nak makan bila Aleesya besar sikit. Cukup hari gitu. Tak pasal-pasal saya demam, mujur masih kuat semangat untuk berjaga malam bersama little princess.

Moral of the story, sediakan payung sebelum hujan. Nasib baik saya ada lecithin di rumah. Tunggu next appointment la baru jumpa doc pakar. 


Meh tengok apa kebaikan penyelamat saya - lecithin untuk ibu menyusu :

Mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat.

Membakar lemak berlebihan dalam badan ibu - hm... Nanti saya check kandungan lemak badan saya ok. Before and after. Body fat tau, bukan tunjuk angka di weight scale.

Membantu mengatasi sort term memory selepas melahirkan anak.

Membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susu ibu untuk perkembangan otak bayi.

Lecithin ni bukan untuk ibu menyusu je tau. Ia adalah supplement untuk semua - budak, remaja, orang dewasa, lelaki, wanita, warga emas. Cuma kebetulan entry ini berkenaan bengkak susu. Lain-lain cerita lecithin, rajinkan tangan klik sini.

Siapa nak try, contact di bawah ye =)


Ida 
Shaklee Independent Distributor [ID No : 954336]
ida.adyani@gmail.com
whatsapp : 012 629 5415

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

4 comments:

  1. JOM JOIN CONTEST lalelei wordrobe DENGAN HADIAH MENARIK DI http://cintaalmaribaju.blogspot.com/2013/10/contest-lalelei-wordrobe.html

    ReplyDelete
  2. lecithin memang sangat elokkan...

    ReplyDelete
  3. masa anak sulung dulu okje selalu demam dan bengkak susu....dahlah tu melecet pulak tu...Hanya tuhan je yg tahu sakitnya! Tapi anak kedua dan ketiga tak pulak sampai bengkak

    ReplyDelete