Tips Merawat Luka Episotomi

Tips merawat luka episotomi ni dapat dari nurse. Wahhh.... ada la sesi bertukar-tukar petua pula. Ya lah kan.... usia kandungan telah 37 minggu. Wajarlah diberikan petua dan nasihat bagai.

So, nurse tu bagitau, masa nak buang air kencing, luka episotomi akan rasa sakit dan pedih. Sebabnya? Air kencing mengandungi kuman. Jadi, untuk kurangkan rasa pedih dan sakit tu, lalukan air paip semasa membuang air kecil.

Apabila cuci pula, hanya gunakan air - bukan detol atau ubat lain kerana ia akan mempercepatkan pereputan benang jahit. Takut reput sebelum waktu, maka tertetas la jahitan tu.

Air cuci pula, adalah air suam yang dicampurkan secubit garam. Lepas cuci, keringkan dan terus tukar pad / panty liner yang baru. Jangan ulang pakai pad yang sama walaupun ketika pad masih bersih.

Terima kasih ye bagi petua. Haaaa.... petua lama dilupa jangan! Untuk penjagaan dalaman, MA dah standby zinc complex Shaklee. Fungsinya sama seperti ikan haruan. Pati haruan tu hanyir kan. Zinc complex shaklee ni senang. Dalam bentuk pil aje. Testimoni banyak di Internet. Hasil research pun berlambak. 

Sesapa nak cuba zinc complex shaklee untuk cepatkan pembaikan luka dalaman, luaran, kurangkan rambut gugur meh la try zinc complex shaklee.

Tak mahal pun. Sebotol hanya RM33.75. Ada 120 biji untuk kegunaan selama 4 bulan.

Sesiapa berminat, meh la contact kat bawah ni =)



Ida
Pengedar Shaklee KL, Ampang, Malaysia
Sms/Wasap : 012 - 629 5415
Fb page : shapemy

1 comment:

  1. berkesan petua ni..ada satu lg..nk bg cepat luka sembuh jugak ni..

    rendam asam keping dlm air panas,bila dh suam boleh cuci kt luka jahitan..tp nk sng boh garam je la..:)

    ReplyDelete