Solid Food Aka Makanan Pejal Pertama Baby


Hanif diumur 6 bulan. Hihihi... masa raya ni, baru 5 bulan.

Kecik-kecik dah pandai memilih makanan. Umur dah 6 bulan kan, so, dah start la dengan solid food. Tidak la bergantung kepada susu semata. Air putih pun dah minum. Tengah belajar minum dengan cawan =)

Tengok menu dia. Ada menu yang dia makan selaju-lajunya. Ada yang makan biasa-biasa sahaja, dan ada yang memang tak nak makan.

Menu yang Hanif makan dengan lajunya aka sedap la tu :
  • bubur + ikan kembung
  • bubur + ikan selar bakar
  • tauhu lenyek

waahhhh... sedar-sedar, habis dah bubur dia.

Menu yang Hanif makan biasa-biasa je kelajuannya :
  • bubur + carror
  • bubur + bayam
  • bubur + bilis

Yang ini pula menu yang tak mo bukak mulut :
  • puri kentang 
  • bubur + sawi
Bubur disediakan fresh setiap hari. Sedap ooooo =)

2 comments:

  1. mcm sedap je bubur + ikan salmon selar bakar tu... ade resipi ke?

    ReplyDelete
  2. alahai tebamnya hanif..kecik2 dh choosy.bukan baby ni sebenarnya takde deria rasa ke..entah baby skang mmg bijak2..

    ReplyDelete