Najis Baby Baru Lahir

Alamak... cerita pasal najis pula. Anggap la ini perkongsian ilmiah, ok.

Baby baru lahir akan mengeluarkan najis berwarna hitam kehijauan - hijau gelap sangat-sangat. Ia di panggil mekonium. Ia terkumpul di dalam usus baby semenjak di dalam rahim ibu. Ia agak melekit dan susah sikit nak dibersihkan.

Untuk rekod, hari pertama baby membuang 3 kali. Hari kedua, 10 kali kot. Hilang kiraan. Asal menyusu, dia membuang.

Owh.. nak tanya mommies di luar sana. Kalau masih ingat la.

Baby girl ni, masa membuang najis hijau pekat tu, memang ada keluar lendiran kuning jernih ke pada kemaluan baby?

Hari pertama saya tak perasan. Asal baby membuang je, panggil nurse untuk cuci. Bila balik rumah, baru la perasan. Kalau tak, dah tanya dah. Khamis baru ada appointment dengan doktor untuk bertanya. 

5 comments:

  1. macam anak-anak zie, dari warna hitam jadi warna ijau pastu baru la warna biasa..najis baby yang minum susu ibu ni akan ada ketul2 cam putih skit..lebih kurang la..

    ReplyDelete
  2. For baby gurl mmg akan ada lendiran tu di kemaluan baby...like my baby gurl dl siap kena mrh sbb x pandai bersihkan elok2..apa pun pengalaman menjaga anak lelaki ngn pompuan ttp x sama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la tu. Lendir tu bukan pada najis. Dia pada kemaluan. Cuma nak confirm kan. Maklumlah... 1st time dpt girl n x pernah pulak terbaca atau bertanya di mana-mana.

      Delete
  3. tak perasan pun lendiran tu wana kuning ke putih jernih.lebih kurng macam tu la rasanya.hehe..org kata benda ni efek hormon dari ibu..baby girl ni mmg kene belek lebih sikit kat bibir kemaluan dia tu kan...:)

    ReplyDelete