Belajar Bermain Sudoku

MA suka main sudoku. Baik di newspaper, buku atau phone's app. Selalu sangat agaknya Adam tengok mama dia main, dia pun nak main.

Nak terangkan susah juga jika menggunakan aplikasi telefon. Nak conteng-conteng, nak tanda-tanda memang susah. Jadi, bagi saja Adam phone tu dan... try la sendiri.

Tapi, kesian la kan.... anak kecil nak meraba-raba mencuba bermain. Nak diterangkan, macam susah sikit. Terbiar la Adam dengan macam-macam soalan dalam fikirannya.


Akhirnya, jumpa ini. Colour Sudoku! So, instead of using numbers, kita guna colours! Print sahaja colour sudoku di atas kertas, lepas tu, wajib la laminate. Kenapa? Sebab, boleh recycle banyak-banyak kali. Practice makes perfect! Jadi, cuma print dua template ni sahaja, dan boleh la digunakan berulang kali.


Idea asal adalah untuk potong beberapa foam yang berwarna-warni untuk digunakan. Atas kertas yang berlaminate, senang kot nak lekat-lekat guna tape. Tapi, Adam dah nampak set ini sebelum foam tu ready, kita main je la.

Main ni semalam memang under guidance la. Belum faham lagi. Mungkin penerangan tak cukup bagus. Cuba lagi!

2 comments:

  1. sy pun suka main dekat hp.benda ni mmg merangsang otak berfikir dengan cpt..

    ReplyDelete
  2. sampai skrg tak pandai2..hehehe...

    ReplyDelete