Jika MC Boleh Skip Sekolah

Conversation ringkas di hari minggu.

" Cha Cha dah lama tak pergi school ". Intonasi ceria bercerita tentang kawan.

" Demam kot ".

" Owhhh.... Adam demam. Jom jumpa doktor ". Suara mula kendur konon-konon sakit.

" OK. Tapi, nanti doktor cucuk ".

" Kat bont**? Boleh. Sakit sikit aje. Lepas tu kita pergi jalan-jalan ".

" Doktor cucuk kat tangan la. Pastu, kalau sakit, kena duduk kat hospital ".

" Ala.... cucuk la bont**. Tak nak duduk hospital. Nak jalan-jalan ". Hahaha... ini kes fobia kena tahan seminggu di wad.

Pandainya teringin nak CUTI sekolah. Ini anak Gen-Z. Advanced. Walau masih kecil, pertuturan macam orang tua. Pemikiran pula kreatif. Rajin berimaginasi. Hingga kadang-kadang tidak terjangkau dek pemikiran orang dewasa.
Gen-Z juga tidak takut berjumpa doktor. Jumpa doktor seumpama berjumpa kawan baik. Tidak perlu meraung-raung hingga terpaksa diheret ke klinik. Akal pemikiran telah menerima hakikat doktor menyembuhkan penyakit, bukan menambahkan penyakit. Tapi, kalau tidak sakit, tak perlulah kita pergi melawat doktor =)

15 comments:

  1. Salam...Heheh....anak-anak zaman sekarang..hebat! Kekadang mati akal ibu ayah dibuatnya :-)
    By the way, saya nak jemput mak adam ke rumah saya.Mommy will find something beneficial for your Adam..Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. private profile. MA x boleh nk terjah

      Delete
  2. salam , kadang kata kata anak ne tak tercapai akal fikiran kite hehehehe

    ReplyDelete
  3. lepas generasi Z, generasi apa lak erk huhu...budak sekarang semua benda tak takut

    ReplyDelete
  4. he..he... bagus jugak tu segala galanya advanced ...he..he..yelah dunia semakin maju kalau asyik ketinggalan aje...parah..he..he..

    ReplyDelete
  5. saya antara org yg takut nak cocok2 dan pgi klinik..hehe

    ReplyDelete
  6. mujur anak-anak lebih suka mkn ubat...hehehe.

    ReplyDelete
  7. salam kak..
    hihi..kenapa ni..x sihat ke?
    anak2 paling x suka masuk ubat vontot..bab cucuk2 ni xde pengalaman lg.. hihih..

    ReplyDelete
  8. :) fobia ke hospital....adam ni..moga adam cpt shat ye :)

    ReplyDelete
  9. anak saya hr tu warded msk ubat ikut vontot la..skang ni adam cm mn dh ok blom

    ReplyDelete
  10. hehe comel jer adam bg alasan tak nak pegi school..macam aiman pulak suka sgt makan ubat.batuk sikit je dah sibuk ajak jumpa doktor..:)

    ReplyDelete
  11. tak takut doktor ye..bagus macam tu

    ReplyDelete