Mari Baca Buku | Bacalah Adamku

Hampir setahun berlalu sejak buku ini dibeli. Mama guna balik buku ini. Istilah guna balik bukanlah menyambung apa yang telah dipelajari lama dulu, tapi back to square one!

Almaklumlah setahun lamanya kan! Cuma approach kali ini berbeza dengan approach yang digunakan pada satu masa dahulu. Mama suka buku ini. Mudah dan senang. Perkataan berulang. Dahulunya, memang lah mama gunakan pendekatan phonics semasa membacakan buku ini kepada Adam. Namun, setelah mama discover yang Adam menghadapi kesukaran membaca ayat yang panjang, mama realize Adam perlu dibackup dengan pendekatan lain -- rasanya ada tulis entry ni. Nak link, tak jumpa pula.

Buku yang sama, cuma sekarang guna ala-ala Glenn Doman punya approach pula. Tidak lah mama bunyikan kesemua huruf di dalam buku ini, cukup sekadar membacanya. Kali pertama dibacakan kembali buku ini, Adam hanya mendengar. Tapi, pada kali kedua, mungkin kerana nak mama habiskan buku dengan cepat, Adam membaca bersama mama! OK. Rupa-rupanya, pembelajaran yang setahun lalu tu masih terlekat di kepala. Hihihi... senang kerja :)

Buku ni, kiranya taste mama la juga. Sebab utama : pengulangan. Perkataannya berulang-ulang. Bila berulang, Adam tengok pun rasa makin konfiden. Sebab, perkataan yang ditunjukkan dia dah familiar. So, tak takut la nak mencuba membaca.


Ha... tengok komen kat atas ni. Ibu ni, buat sendiri buku untuk anak. Ini memang cadangan yang sangat baik. Dulu mama buat juga, tapi, hangat-hangat tahi ayam. Cara ini sangat berkesan kerana kita boleh gunakan gambar dan situasi yang anak kita familiar. Cuma, menuntut lebih sedikit kerajinan. Tapi, suka!

3 comments:

  1. betoi tu, nak buat buku sndiri kne rajin la :-)

    ReplyDelete
  2. selama ini asyik beli je..tk pernah pun nak buat sendiri,,huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. Ada juga yang buat sendiri buku utk anak yer, bagus nyer!

    ReplyDelete