Reward Stickers Untuk Anak

Pok amai-amai
Belalang kupu-kupu
Tepuk adik pandai
Mama upah susu

Siapa yang tidak sukakan rewards? Anak kecil pun mahukan rewards. Semacam pembakar semangat bila ada reward ni. Sekurang-kurangnya, terasa diri lebih dihargai.

Rewards boleh datang dalam pelbagai bentuk. Pujian, pelukan atau sekadar ucapan tahniah. Boleh juga diberi di dalam bentuk material.

Jiwa anak-anak yang masih suci murni tidak perlukan reward yang besar. Kata-kata pujian sudah cukup untuk mengembangkan bunga-bunga di taman hati. Satu pelukan kasih sayang juga cukup.


Namun, untuk menunjukkan penghargaan mama kepada Adam, selain menghadiahkan reward stamps kepada Adam, akhirnya mama terjumpa sticker ini. Ada dalam azam 2012 la konon nak buat customized sticker untuk Adam, tapi mcm leceh, tu yang ganti dengan reward stamps tu. Kiranya, walaupun tidak customized, smiley ni dapat menggembirakan hati Adam. Mesti Adam tak sabar nak menampal stickers yang ada.

Malamnya, mama assume Adam akan study untuk sticker reward ni. Hahaha... sangkaan meleset kerana 

" Adam tak larat. Esok kan saturday ".

Apalah kena mengena dengan esok? Hari ini Friday! Adam macam terkena Saturday blues ( like Monday blues ). Sebab, Adam tak diwajibkan study pada hari minggu! Ha!! Bocor rahsia. Mama meletakkan syarat pada weekdays, jika Adam nak main PSP, kena study dulu. Hatta menulis ABC dua-tiga huruf pun dikira study. 

Tapi, Adam lebih bijak. Syarat mama pada PSP sahaja. Dia bebas bermain phone, iPAD atau pun xbox. Hahah... Agreement yang telah dipersetujui tidak dapat dipinda ( mama akan try pinda bila Adam masuk tadika ). Pandai cari hujah, boleh jadi lawyer kah?

2 comments:

  1. jd teringat blk ms kcik2 dlu. klu buat latihan btul smua mama lkt stiker bintng..hehe

    ReplyDelete