15 Perwatakan Kanak-kanak Dalam Pembelajaran Mengikut Gender



Entry ini berdasarkan pemerhatian mama terhadap Adam. Adam kurang gemarkan aktiviti menulis seperti gambar pertama di atas. Jika diminta menulis, agak lama masa yang diambil, padahal senang sahaja nak melakarkan tulisan tersebut di dalam kertas atau buku. 

Jika diminta menyelesaikan masalah, walaupun lambat, namun pantas sikit masa yang diambil untuk menyelesaikan masalah berbanding dengan gambar pertama.

Jika membuat penambahan atau penolakan mudah matematik, wahhh... pantas dan cepat. Cekap juga Adam menyelesaikannya.

Aktiviti mewarna pula, kadang-kadang cantik, namun selalunya Adam mewarna ikut sempat. Asal bukan hitam-putih, kira dah siap lah. Kadang-kadang, hasilnya seperti Adam mewarna di dalam keadaan mata yang tertutup. Padahal, mata Adam memang terbuka luas :) Nak kata tak minat mewarna, Adam suka mewarna menggunakan water colour. Hasil mewarna menggunakan water colour pun, nampaknya OK. Sesuailah dengan standard umur Adam. Cuma, bila menggunakan warna pensel... selalunya, memang seperti mewarna dengan menutup mata :p

Inikah perbezaan perwatakan anak lelaki dan anak perempuan? Kerana bila mama utarakan persoalan ini kepada teacher Adam, teacher katakan memang itulah bezanya kanak-kanak lelaki dan perempuan. Itulah keunikan setiap anak :)

15 comments:

  1. oo yeke... sy xpnh tau pulak tu perbezaan antara ank lelaki n pempuan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah. itu yang teacher adam bgtau. tapi, rasanya, kita boleh polish anak2 kita :)
      kasi balance. buktinya, banyak perkara yang dulu org specialize ikut gender, sekarang ni, opposite gender bleh buat dgn lebih baik lagi :)

      Delete
  2. setiap anak ada perbezaan dia .. kelemahan dan kelebihan x akan sama
    akk pun perasan pasal nie ..
    zahrien x berapa suke menulis .. kalau membaca atau menghafal dia laju sikit
    kena tgk keselesaan anak2 lah kan ;)

    ReplyDelete
  3. entah ekk sy pun kurang pasti tentang ni,sbb sy takde ank girl..tp apa yg sy pasti,aiman pun mewarna secara tgkp muat juga.

    melalui pemerhatian,diperingkat umo spt adam,gurl lebih menjaga kecantikan tulisan dan dpt mewarna dengan baik klu nak dibandingkan dengan boy..mungkin kerana mereka cpt matang..apa pun lelaki mmg dikurniakan dengan ketajaman akal yg lebih dr perempuan,cuma girl nie mmg spesis gigih sikit kot dr boy.hiks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la kan. bukan x boleh buat, mereka tak suka buat. ikut dan.

      Delete
  4. tak melalui pengalaman mcm nih lg, nak kene tgu Mifz besar sikit tgk mcm mano...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi... pastu, pm leh update. nk juga tahu..

      Delete
  5. pengalaman mengajar memang macam2, biasalah baru membesar

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah. seronok abadikan benda macam ni.

      Delete
  6. base on pengalaman yg anak baru tadika 3/4 tahun nie...asyraaf mewarna sgt teliti dah sekarang nie...tulisan dia jer yg agak mengelirukan mak n ayah dia...tp ini la pengalamannya dlm menempuh hidup utk mengenali huruf, nombor, menulis, mewarna dan mengingat hehehe...insyallah nnt adam dah tadika sure tulisan mahupun warna dia mesti cantik ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah adam. dalam mama dok mengata dia dlm entry ni, malam ni, tetiba dia kaler dengan teliti pulak. tak la kemas mana, tapi, tidak lah mama nak kata kaler dalam keadaan mata tertutup.

      hihihi... bukak mata, cuma lom cantik :)

      gud job asyraf!

      Delete
  7. hehehe...uniknya anak2 kita kan?:) Yayan masih tak reti nak lukis2 lagi, lukis dinding reti la...*sigh*hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha..... ada snap x untuk kenangan dinding tu? hihi

      Delete
  8. kecenderungan adam pada matematik sgt ketara..tp x nafikan..anak2 lelaki mmg suka mengira..ehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...