Mood Tidak Menentu Ketika Hamil

Mood swing ketika hamil? Keadaan mood yang sering berubah adalah normal semasa hamil. Perubahan ini adalah disebabkan perubahan hormon yang dialami ketika hamil. Selain perubahan fizikal yang berlaku pada kulit, gigi, rambut dan badan, emosi diri turut berubah.

Loya dan keletihan adalah perkara biasa semasa trimester pertama. Namun ia akan berkurangan selepas bulan ketiga.

Ada juga kes-kes terpencil di mana ibu hamil akan mengalami kemurungan. Jika itu berlaku, segeralah berkongsi dengan ahli keluarga terdekat supaya bantuan dapat diberikan.

Pemakanan yang sihat sangat penting untuk memastikan ibu mempunyai tenaga.  Bila badan bertenaga, insya Allah mood akan bertambah baik. Pastikan :
  • Makan makanan yang sihat dari semua kumpulan makanan
  • Elakkan makanan yang boleh memudaratkan kandungan
  • Bersederhana dalam pemakanan
Sesetengah ibu memang tidak lalu nak makan apa pun. Makan sekadar yang termampu. Pastikan jumlah air yang di minum adalah banyak untuk mengalakkan dehydration. Support kekurangan mineral badan dengan minuman berkhasiat.

Mood swing memang normal, tapi ibu dinasihatkan bersabar! Ingat, emosi ibu semasa mengandung boleh memberi kesan kepada emosi anak. Tentulah kita mahukan anak yang ceria dan bukan anak yang murung sepanjang masa :)


Haaa.... nak try tak vitamin B complex Shaklee. Antara manfaatnya adalah untuk menstabilkan emosi dan mengurangkan stress. Jadi, kuranglah mood swing. Banyak lagi tau manfaatnya. Jom klik sini. Kalau berminat, boleh hubungi seperti di bawah =)


Ida 
Shaklee Independent Distributor [ID No : 954336]
ida.adyani@gmail.com
whatsapp : 012 629 5415

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

No comments:

Post a Comment