Aktif Bersenam Pintar Matematik

Betullah kata pepatah, badan sihat otak cerdas. Dan juga tagline MILO membesar bagai juara. 
Bersenam, bersukan memang bagus untuk perkembangan kanak-kanak. Ia dapat membina keyakinan diri dan juga meningkatkan kemahiran sosial mereka. Namun, hasil penemuan oleh pengkaji di Universiti Sains Kesihatan Georgia, Amerika Syarikat (AS) mendapati, kaitan antara kanak-kanak yang aktif bersenam dengan tahap kepintaran mereka di dalam mata pelajaran matematik.
Mengapa mata pelajaran Matematik? Tidak dijelaskan sebabnya, namun alasan utama kerana Matematik adalah subjek yang memiliki tahap kesukaran yang lebih tinggi berbanding mata pelajaran lain.
Para pengkaji juga berharap agar bukan kanak-kanak obes sahaja yang perlu bersenam setiap hari, bahkan mereka yang bertubuh normal. Penyelidikan tersebut didasarkan pada kajian ke atas 171 orang kanak-kanak terlebih berat badan berusia antara tujuh hingga 11 tahun di AS.
Setelah melakukan senaman setiap hari, terdapat perkembangan yang sangat signifikan dari segi kecergasan dan penguasaan mereka dalam matematik. Menurut laman web Pysch Central, selepas dilakukan imbasan MRI terhadap otak kanak-kanak tersebut, terdapat peningkatan aktiviti otak di korteks prefrontal iaitu kawasan yang digunakan untuk berfikir.
Selain itu, kecerdasan otak (IQ) turut bertambah. Semakin kerap mereka bersenam, semakin tinggi IQ mereka. Rata-rata berlaku peningkatan sebanyak 3.8 mata untuk mereka yang bersenam selama 40 minit sehari selama tiga bulan.
Senaman yang dilakukan adalah pelbagai. Ini termasuk berlari, lompat tali dan bersenam.
Semua aktiviti itu juga merangsang otak. Ini memandangkan senaman membuatkan aliran darah serta oksigen ke otak berjalan lancar.
Faktanya, seseorang tidak mungkin boleh bergerak jika otaknya tidak aktif. Untuk aktif, oksigen diperlukan sekali gus menjadikan kedua-dua aktiviti dan oksigen saling berkait.
Hahaha.... nampaknya, kita kena galakkan lagi anak-anak untuk rajin bersenam!

3 comments:

  1. assalam MA..ehem belum terlambat utk mengajar adam melakukan senaman mulai skrg..thanks share info ni..

    ReplyDelete
  2. ketika kita pknan pun kita digalakkan utk buat kira2 kan... mmg matematik ni mampu cerdaskan otak...

    ReplyDelete
  3. bermain di padang pun salah satu cara senaman yg sihat kan :D

    ReplyDelete