Tips Penjagaan Gigi Anak



Sila lihat gigi Adam. Jarang. Semasa gigi baru-baru mula nak tumbuh, wan selalu suruh bagi gigit-gigit buah epal etc. Kata wan, nanti gigi anak tumbuh cantik!

Dari jauh, nampak cantik sahaja gigi Adam ni. Sebenarnya, sudah ada cavity aka caries gigi! Wujudlah benda tu pada dua batang gigi yang jarang itu. 

Mama Adam sangat rajin. Anak gosok gigi malam aje, time nak tidur. OK, lepas ni, kita try gosok gigi pagi-pagi ye.... Entah boleh atau tidak. Pagi-pagi kejut ngam-ngam untuk tukar baju. Mandi pun di sekolah aje :)


Teringat pulak zaman Adam baby dulu. Gosok gigi guna finger brush. Dah besar baru la guna tooth brush for kids. 



Last time, masa Adam temankan mama scaling gigi, pernah la tunjuk gigi Adam pada dentist tu. Treatment apa yang sesuai untuk gigi anak mama ni. Tapi, dentist tu kata tunggu besar sikit, sebab equipment dengan tools untuk gigi ni, semuanya tajam. Takut anak terluka. So, tidak terbelah nasib gigi Adam tu. Walaupun sakit mata memandang, tapi, macam logik jugak kata dentist tu.

5 comments:

  1. bg sy karies gigi still ok.jgn anak meragam cakap sakit gigi saja.tu mmg naya..hehe..

    aiman pun bkn rajin sgt gosok gigi.time mandi saja n masa nak tido kadang2 miss jugak.tp mungkin aiman kurang makan n minum manis sejak kecik tu gigi dia masih elok..

    ReplyDelete
  2. anak memang suka berus gigi tapi ikut mood dia..

    ReplyDelete
  3. adoiii tingat gigi alisha yg atah tu..hihi

    ReplyDelete
  4. umur berapo yer sesuai utk di berus gigi??

    ReplyDelete
  5. sama dengan anak ema yg sulu..gigi depan berlubang camtu gak..nak jumpa dentist tapi tak tahu lagi bila..

    ReplyDelete