Mengejutkan Anak Bangun Pagi

Gambar recycle aje

Sehingga ke hari ini, Adam agak sukar tidur. Tidak tidur siang dan tidur lewat malam. Takut rugi tak dapat main agaknya kalau tertidur. Hehehe... Walau bagaimanapun, dengan tip dari seorang rakan, sudah 3 hari Adam tidur awal. Thanks asydhia :)

Namun, mama nak kongsikan tips bagaimana Adam bangun pagi dengan ceria setiap hari! Memang sejak dulu lagi Adam bangun tidur dengan mood yang sangat happy.

Jika hari cuti, memanglah happy kan? Bangun tidur boleh buat aktiviti bebas di rumah. Namun, jika kena pergi school? Satu pendekatan yang kami gunakan adalah dengan pendekatan positive mood. Macam mana? Dulu-dulu, asal Adam bangun atau nak dikejutkan bangun, mama akan buat-buat ceria. Sangat gembira kerana anak mama pandai bangun awal pagi. Si anak pun, apa lagi... buka saja mata dah ada yang memuji, happy la dia. Secara automatik, mood pun  ceria :)


Namun, sekarang, tugas papa pula untuk mengejutkan Adam setiap pagi. Pendekatan papa lain pula. Papa akan kejutkan Adam dengan bercerita sesuatu yang Adam suka, atau sekadar membuat lawak. Adam pula, sama ada akan bangun mendengar cerita, atau gelak mendengar lawak sambil berusaha membuka mata. Hehehe... So, senanglah sikit mama nak send Adam to school. Disebabkan tidur lewat, Adam akan sambung tidur di dalam kereta. Cuma, mama gembira sebab anak tidak meragam.

-- cuma, kalau dah bersekolah, macam mana pulak ye. Nak kena kejut untuk mandi pulak :) Mungkin boleh dicipta satu rutin bangun pagi. Maybe menyanyi dan buat sedikit aksi?

8 comments:

  1. ooo macam ni cara mama adam yer... next time blhlah try utk alisha...

    emmm mcm alisha setakat ni.. dia tido lewat, bangun pun lewat tp kalu dekat umah org spt umah my parent.. sblm pukul 7pg dah bangun..hahhahha

    cuma dkt umah saya ni, sy sengaja bg dia bngun lewat sbb saya blh buat keje umah.. xdalah nanti, sy buat keje.. dia pun 2 x 5 jugak nak buat..hehhe

    ReplyDelete
  2. a'ah.batullah caranya..bila anak bangun..kita akan puji dia...dia akan senyum melirik..

    ReplyDelete
  3. owh... nice tips.. sedang menunggu siMerah Humaira membesar, wil review balik tips ni.. insyaALLAH (^___^) SALAM perkenalan dari is.. is folo sini ye (^___^)

    ReplyDelete
  4. aiman sejak baby klu bgun tidur mmg senyum je.skang pun Alhamdulillah takde meragam.cuma aksi liat bangun tu kadang2 je la.dulu sebelum sekolah klu tido lewat mmg bgun lewat.

    skang dh sekolah sy train tido awal,bgun pun awallah..so far nak mandi nak pegi sekolah ok jer.takde lagi adengan nangis2..

    ReplyDelete
  5. bgus sgt tips ni..blh gunakan utk asya jgak nnti

    ReplyDelete
  6. Entah la yea..seingat mak,alhamdulillah anak2 mak semuanya tak meragam bila bgn pg. Lgpun pun sbb mak laki bini bekerja dan pg2 mengejar masa, so tak ada masa nak adakan sesi pujuk memujuk begini. Lambat, mak tinggal..ahahaha..

    ReplyDelete
  7. Anak saya bangun pagi pun meragam. Lagi2 time mandi dan berus gigi...kdg2 puji dia ok kadang2 tak mkn puji dah...terpaksalah tabur janji manis...balik sekolh nnt kita beli mainan...hihi mmg berkesan tapi...ujung bln bengkok juga dompet...demi anak..

    ReplyDelete