Keburukan Permainan Video



Kanak-kanak di awal usia ketagih bermain permainan video. Itu lah Adam. Asal papa dia balik, dia request untuk main game. Huuuu....

Bermain permainan video di awal usia, memang tidak baik untuk perkembangan kanak-kanak. Lalai jadinya. Jika dulu, mama boleh gunakan banyak masa untuk mencuri 5 minit dari Adam, sekarang agak sukar. Kerana Adam sukar untuk diganggu ketika asyik bermain. Haaaa... kalau pasal game ni, dia agak kurang makan saman. Dulu pernah mama katakan, jika main game banyak sangat, otak kita akan musnah. Dia betulkan ayat mama, " Bukan otak... tapi game yang akan cepat rosak ". Ops untuk menggunakan pendekatan psikologi telah gagal di sini.

Mama lebih sukakan Adam yang sibuk bermain fight-fight dengan papa. At least, dapat mengeratkan lagi hubungan kami sekeluarga, keluarkan peluh. Jika bermain video game, Adam main sorang-sorang sahaja. Juga tak bagus untuk mata.

Sesiapa yang ada cara untuk menghilangkan ketagihan Adam ni, bantulah mama. Cukup tak suka bila anak asyik bermain video game!

11 comments:

  1. game apa adam main tu?.. seram pulak tgk..hihi

    ReplyDelete
  2. bila anak ema nak main..ema akan cakap latop rosak...games pun rosak

    ReplyDelete
  3. Dear,nk stopkn terus,tk boleh.apa yg boleh buat is limitkan masa dier main game tuh.jgn ikutkn sgt.kne kuat sikit.klu dier nanges,jgn layan, slagi dier tk cederakn diri dia, ok jer.bila dier dh benti nanges, bincang ngan dier npe mama buat gitu.:-) gud luck yer.

    ReplyDelete
  4. ooo star wars..hihii.. sorrylah.. saya mmg xtau sbb saya xlayan sgt cite2 ni..hihii

    btw, bglah alamat :-)

    ReplyDelete
  5. senang saya pos sekali esok..hihii

    ReplyDelete
  6. Oleh kerana mak tahu mak x mampu nak kawal anak2 main gameslah *sbb mak pun hantu games*mak x beli games2 nih. Biar la anak menangis, merayu pun..mak buat keras mcm batu.

    Kalau dah beli ni, ada kat umah, memang susah la kan nak control dia..

    Cer cuba psiko kata benda tu rosak ker, cabut la wire ke apa kjp kat belakang tu..bila dia tau rosak, dia dah x mintak la..Papa pun, kena tahan x leh main games! Nak control anak, kena la control papa jugak..:)

    Hihihi..

    ReplyDelete
  7. cuba explain padanya..tak pun cari bahan yg leh wat dia sedar main game tak elok.

    ReplyDelete
  8. sy faham apa yg mama adam rasa sbb aiman pun ketagihannya lebih kurang macam adam masa adk sy bawak ps dia.klu main ps smp tak ingat makan.tp skang dh tarik nafas lega,ps adk sy dh amik balik.ps abah aiman dh rosak,jadi no more game..)

    ReplyDelete
  9. bukan video aje , tv pun sama , satu jek cara kena hapuskan benda tu dr rumah , tp ye lah susah sikit nak di laksanakan

    ReplyDelete
  10. Memang susah nak kawal. Di rumah saya ada terlalu banyak jenis games. Bermacam-macam. Satu rosak, adam boleh main yg lain. Kalau ikutkan hati, memang x elok nak dibeli semua tu..... Msalahnya, semua tu wujud sebelum adam lanir lagi. Papa punya.... Huuuuu

    ReplyDelete