Fanomena Air Pasang



Kali pertama sejak Adam besar, ke pantai sewaktu raya puasa tahun lalu. Kini, kami jenguk lagi ke pantai yang sama dengan tujuan untuk membawa Adam mandi pantai. Rupa-rupanya, air laut sedang pasang. 

Pasir tempat kami bermain layang-layang pada tahun lalu dilimpahi air. Lalu terbantut lah hajat Adam untuk mandi laut. Bagi melepaskan hajat, Adam dibenarkan sentuh-sentuh air laut itu.... Mama bagitau Adam, air laut tengah pasang. Jadi, sangat bahaya jika kita bermandi-manda di laut.

Agak-agak, kalau mama ajar Adam pasal fanomena air laut pasang dan surut, dia faham tak? Rasanya boleh cuba nih...

8 comments:

  1. kalau dah mama tak benarkan adam mandi sebab air pasang...dan dia pun ikut cakap mama.mungkin adam akan faham..

    ReplyDelete
  2. adamkan budak bijak,msti dia faham..adam pun msti nak tahu kenapa air boleh pasang dan surut kan..

    ReplyDelete
  3. explain je kak.budak ni kalau x xplain ,lagi tuh la dok tertnya2..hihih

    ReplyDelete
  4. boleh...insyaallah.Tapi kene ikut level pemahaman dia la kan?(^_^). Kene guna byk ilustrasi sbb kanak2 lebih cpt tgkp melalui mata.:)

    ReplyDelete
  5. dia boleh paham rasanya sbb bab yg complicated psl angkasa/astro tu pun dia leh paham..

    ReplyDelete
  6. adam bdk pandai.. mesti paham... yg satelit aritu pun dia paham.. :-)

    ReplyDelete
  7. sebenarnya, mama yang kena wat homework dulu ni..... nanti2, mama carik la info ke, video ke yang simple2 utk ajar adam. kalo jumpa, mama share!

    ReplyDelete
  8. anak2 spt adam..jika kita beri pnjelasan..insya Allah dia akan faham..lebih2 lagi adam =)

    ReplyDelete