Dolch Sight Word


Apa Dolch sight word ni? Sebenarnya, walaupun mama ajar Adam menggunakan kaedah phonics, namun, masih ada sedikit-sedikit kaedah whole word. Kiranya, combination dengan kedua-dua approach.

Kalau menggunakan kaedah Glenn Doman, memang kaedah whole word yang di promote kan. Dolch sight word pula, adalah satu senarai 220 perkataan yang sering digunakan di dalam buku cerita kanak-kanak.

Perkataan-perkataan ini adalah perkataan yang tidak boleh atau susah untuk dibunyikan. Kiranya, melalui kaedah ini, kanak-kanak akan menghafal beberapa perkataan. Jadi, senarai perkataan ini akan memudahkan kanak-kanak untuk belajar membaca :)

Buku-buku read easy yang mama gunakan ini juga terdapat bahagian-bahagian yang ada perkataan look and say ini. Alhamdulillah, rasanya perkataan-perkataan ini diperkenalkan secara berulang-ulang yang sangat mudah untuk diikuti.

Heee... entah faham atau tidak, cuba google dolch sigh word :) Kalau di dalam gambar di atas, dolch word adalah yang berwarna biru.

7 comments:

  1. Ibu YUsuf buat-buat faham.. haha..

    ReplyDelete
  2. sy pun buat2 faham macam ibu yusuf n maryam..:)

    ReplyDelete
  3. melentur anak biarlah dari ubun2 tengah lembik..ye dak?? ^_^

    ReplyDelete
  4. sy xbrp paham tp nanti kne google ni.. :-)

    ReplyDelete
  5. chii biasa ttg kaedah phonics..lebih2 lagi baru je lepas nonotn kaedah ni kat utube..erm..jap..chii search pasal dolch word plak

    ReplyDelete
  6. The pit stop of fashion lovers. We offer the range of dazzling and mesmerizing Sarees for your Baju Kurung,Kebaya and Kaftan, Punjabi Suits, Salwar Kameez exclusively imported from India. Various colors, designs, popular fashions, and textiles custom-made for you to bring colours in your life

    http://dedazzlerzzshoppe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. baru tau pasal kaedah2 tuh semuo...huhu

    ReplyDelete