... Mac Pulak Dah ...

Sedar-sedar, Mac pulak menghampiri kita. Januari berlalu begitu sahaja. Februari pun, agak tidak bergerak. So, mama targetkan Mac pula. Adam tiada masalah untuk di read aloud kan, think aloud ke, selit-selit encyclopedic knowledge ke. Memang tiada masalah. Dengan gembiranya, dia akan ambil buku mengadap mama. Cuma, kalau nak mengajar membaca, agak liat. Nampak la di sini yang mama tak pandai mengajar sebenarnya. Huuu.... rasanya mama kena pergi la kursus parents untuk mengajar anak membaca ni.

Somebody might says, kenapa panik? Sebab ini lah yang panik ni. Kalau mama yang ajar sendiri, i'll took longer time la dari cikgu-cikgu tadika. Mereka ada tauliah, mama ni, tidak bertauliah. Lagi pula, kelas mama maybe hanya setengah jam sehari ( uish... nowadays cuma lebih kurang 5 minit je ). Rasanya maximum la tu.... dengan nak belajar membacanya, nak mengiranya, nak melukis, nak main dan segala bagai lagi. Belum lagi termasuk mc atau ponteng kelas oleh mamanya :) 

Haaaa.... jadi untuk snail move mama, i need to start early. Cuma, itu hanya pemikiran seorang mama. Perlu juga dititikberatkan pemikiran seorang anak. Anak kata, " It's play time, mama! ".

Coz it's your playtime, mama buat macam ini pulak. At least, dari sebulan lebih buku read easy ni tak disentuh, mama dapat la balik 5 minit yang diperlukan tu. Untuk buku yang macam ini, 5 minit tu, dapat la dua page. Jadi la...... 


Tapi, nampakkan di mana buku read easy itu? Juga magazine di tangan itu? Lain macam pula rupanya! Cara ini juga macam kurang berjaya, tapi, mama rasa boleh cuba lagi dengan cara yang sama :)

7 comments:

  1. ada org pnh gtau saya.. masa dia g kusus kanak2.. 5minit anak2 study tu pun dah dikira lama.. xpala, at least 5 minit pun, adam tetap simpan kuat2 ilmu tu dalam minda dia.. :-)

    ReplyDelete
  2. Saya ajar anak membaca, tp sy terpaksa akui byk yg mereka dpt dr sekolah berbanding dr ibu.. cuma rasa berpuas hati sbb tak serah bulat2 pd cikgu..

    ReplyDelete
  3. bagusnye adam..mcm darwisy die suke hafal kaler dr mainan ultraman die, n match kan dengan baju @ ape saje yg same kaler..hehehhe

    ReplyDelete
  4. bestkan zaman budak-budak ni.... main aje 24 jam. seronok!

    ReplyDelete
  5. cute gila..ada yg guard dia supaya baca eh..ehehe

    ReplyDelete
  6. comel je teman membaca adam..masih dlm proses mengajar jugak.yg penting sabar..5min pun dh cukup.janji adam nak belajar n mamanya nak mengajar..:)

    ReplyDelete