Fine Motor Skills Learning Aid

Fine motor development memang crucial. Penting sangat dalam kehidupan sehari-hari. Tapi, kenapa fine motor sahaja? Gross motor tidak penting? Gross motor juga penting. Namun, mama percaya Adam boleh grap all the gross motor skills needed semasa aktif bermain dengan kawan-kawan di nursery. Berlari, melompat, merangkak... Apa sahaja aktiviti fizikal.

Sebab itu banyak aktiviti-aktiviti yang menggalakkan fine motor skills yang mama bagi Adam buat. Selain daripada semua aktiviti menggunting, menyusun, melekat dan pelbagainya, lacing aktiviti juga satu aktiviti yang baik.



Mama ada praktikkan dengan Adam. Yang dikongsikan di sini untuk tahap beginner. Entah la... Walaupun Adam sudah almost 4, mama still nak mulakan dengan level beginner. Sebab mama rasa Tahap beginner itu mudah. Anak perlu di ajar benda-benda yang mudah dahulu sebelum ke langkah yang sukar. Jijka terus dimulakan dengan tahap yang sukar, mama takut minat Adam akank hilang. Lacing tools ni, mama beli last month. Seronok untuk di explore bersama-sama, juga banyak manfaatnya.

Memang ingin berkongsi aktiviti ini dengan mommies out there, cuma, mama tiada gambar yang sesuai. Maybe di entry yang lain, mama akan ceritakan kebaikan lacing activity. Di entry ini, mama cuma mahukan INI. Owh i love DIY stuff! Harap-harap mama dapat untuk Adam!

Entry ini, kira killing two birds with a stone la... Sambil-sambil nak bercerita tentang aktiviti Adam, harap-harap dapat menang hadiah juga. Tengok ni, cantik! Kalau dapat, memang akan dimanfaatkan! Heee....


10 comments:

  1. mama adam nie mmg bijak.banyak belajar benda baru melalui aktiviti adam.hehe..

    ReplyDelete
  2. @pn kutu : ye ke? rasanya, aktiviti aiman banyak juga :)

    ReplyDelete
  3. eeeee setiap kali sy bc cite xtvt adam ni.. mmg buat sy rs xsabar nk suh alisha cpt2 lg bsar sbb nk ajar dia yg ni pulak..hihii

    btw, good luck :-)

    ReplyDelete
  4. @intan : first time join contest. Heee...
    Rasanya, alisha ok... Budaknya lasak. Betul dh apa u buat. Mama mungkin ter over sikit manja kan adam.. Huuu

    ReplyDelete
  5. laku kan aktiviti2 mcm nih dengan anak best yer...nanti nak buat gak la bilo Mifz dah bosar...:)

    ReplyDelete
  6. bykny aktiviti...mmg bagus untuk kanak2..

    kat mana je mama adam beli lacing tools ni..chii suka dgn kaler nya

    ReplyDelete
  7. @papa mifz : bagus akt mcm ni...

    @mama ema : mama suka. Adam, ikut mood

    @chii : mama beli online. Lupa dh... Nnti mama chck

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum mama Adam,
    First of all thanks for sharing :).
    Nak tanya kat mana beli educational toys mcm ni ye? kalau tak keberatan boleh tak share online store yg jual educational toys mcm ni.
    Lagi satu plastic needle utk lacing tu beli kat kedai alat-alat jahitan ke?
    Thank u!

    ReplyDelete
    Replies
    1. as salam,

      lupa la beli kat mana. online shop la ni. tapi, kalau cari di Mr. DIY pun banyak. murah2 lagi. plastic needle disertakan sekali.

      Delete