Demam Panas, Apa Nak Buat?

Entry ini ditulis ketika Adam baru recover dari demam panas. Sejarahnya, Adam dari baby memang sering demam. Rasa mama, setiap bulan dia akan demam. Masa tu, risau bukan main. Mama tak pandai jaga Adam ke? Rasanya, masa Adam kecil dulu, hari-hari mama mop lantai. Setiap hari.... sebelum pergi kerja. Semata-mata untuk memastikan kebersihan dan kesihatan anak.

Nak kata tiada supplement, Adam makan scott emultion setiap hari. Juga diberikan multivitamin selang setiap hari. Hinggalah Adam besar sedikit, keadaan masih tidak berubah. Kemudian, wan menghadiahkan madu. Alhamdulillah, sejak mengamalkan madu, Adam yang demam dua kali sebulan, sudah jarang demam. 

Demam Adam, selalunya sangat panas. Jarang kurang dari 39.0. Setelah makan ubat pun, hanya 38.6. Tentunya suhu yang panas macam ni membuatkan mama tak tentu arah. Suhunya panas, demamnya lama.

Al-kisahnya, Adam demam la last week. Mama memang tidak letak towel basah atau kool fever jika Adam demam. Kerana Adam akan mengamuk. Cuma, jika Adam tertido, barulah dapat mama tampalkan kool fever di belakang Adam.

So, apa yang mama buat hanyalah mengusap kepala Adam dengan tangan yang basah. Actually, mama sauk air ditapak tangan. Selang 5 minit. Walaupun Adam marah, at least air itu akan kering di kepalanya. Sekejap-sekejap, mama  heret Adam ke bilik air untuk membasahkan kakinya. Sempat juga merenjis air ke badan Adam. 

Huuu... memang luluh hati mama bila demam tak kebah-kebah. Apakah cara mama salah? 

9 comments:

  1. asalam MA..kalau ank demam panas lbh baik bawa keklinik dgn segera..kerana doktor lbh faham langkah2 yg harus diambil kerana demam panas sgt bahaya buat kanak2..mama pernah kenamarah dgn doktor waktu ank mama demam panas kerana suhu dlm badan dah agak tinggi..hu2x..semuga adam cepat sembuh..amin..

    ReplyDelete
  2. Sure Mama Adam dah bwk g checkup nan Doc kan?Doc penah advise yayansmum, klau anak demam, jgn pakaikan baju tebal2, lagi elok kalau time tdo tu pakai pampers jer...then, pasang aircond. coz bila kita pakaikan baju, selimut bagai...temperature dia akan lagi naik...take care ye...

    ReplyDelete
  3. semoga Adam dah sihat skrg nih...:)

    ReplyDelete
  4. ckp mama aini dan yayansmum tu dua2 betul..lg satu jgn lupa mandikan adam sekerap yg mungkin.nie cerita siang harilah..:)

    aiman pun tak suka tuala basah dan cool fever,selalunya bawak g doc n klu panas tggi msti doc masukkan ubat melaui bontot..

    Alhamdulillah aiman jarang demam..:)

    ReplyDelete
  5. Salam. Owh.... Kiranya, biar bogel la ye.... Dulu2, mama mmg bogelkan dia. Cuma ritu, adam kata dia sejuk. So, mama kelubung habis la. Pakai baju, seluar pjg, stokin n selimut.

    Doc dh masukkan ubat bontot. Xde kesan. Turun takat 38.4. Itu sahaja. Antibiotik habis lepas 3 hari baru suhu turun.

    Pernah juga mandikan tgh mlm dulu. Sbb panas sgt. Mama takut kalau kena sawan.

    Alhamdulillah dh ok.... Harap2 sihat sentiasa

    ReplyDelete
  6. Salam Kina..
    Cemane Adam? Dah kebah?

    ReplyDelete
  7. salam kak. dh kebah dah. ahamdulillah....

    ReplyDelete
  8. mana2 ibu pun akan riso bila anak demam.. memang ade anak x suka dibasahkan badannya bila demam.. tp kena juga buat utk kurangkan suhu badannya.. anak2 kakyong 3-3 mcm tu, x suka dibasahkan badan dgn tuala @ apa pun. tp ibunya nyer je degil.. sbb riso kan.. riso kalo terjadi apa2 yg tak diingini..

    jika ada isu kerap demam ni.. mungkin elok bawa check up..

    adam ni pengasuh ke yg jaga @ hantar ke taska..??

    ReplyDelete
  9. @kyong : adam taska yg jaga. Utk adam, kos perubatan mmg berabis la juga. Sbb dia sensitif, so, kami bw ke pakar kanak2. Tapi doc kata maybe antibodi dia kurang. Itu yg sumbat adam dengan pelbagai vitamin tu. Tapi, sebenarnya, x nmpk sgt la bezanya. Cuma sejak mkn madu, adam dh jarang demam. Kalo dulu 2-3 kali sebulan, sejak amalkan madu, 3-4 bulan sekali pun jarang nak demam.

    So, mama akan pastikan stok madu sentiasa ada. Cuma seminggu ni, madu dh habis. Mama x sempat nk g beli. Adam minum jus kurma madu la dulu

    ReplyDelete