More Activities With The Tot - Last Week

Last week Adam malas nak belajar being busy with his toys. Toys lama, to be exact, cars. Agak susah untuk mama menyelit-nyelit tunjuk rajin. Mama cuba untuk bercerita menggunakan buku-buku yang ada. Mula-mula, cuba dengan encyclopedia. Maybe sebab mama tak ready dengan supporting material, its turn out to be a boring one. Bukunya too wordy, kurang illustration. So mama rasa Adam bosan sebab mama being too technical. Sebab? Mama tak pandai prepared.

End up dengan mama recycle buku lama. Alhamdulillah, Adam melekat untuk mendengar. Lega.

Dalam usaha untuk menyelit-nyelitkan sedikit aktiviti buat Adam, sempat juga Adam mulakan readeasy volume 2. Walaupun pada awalnya mama ragu sama ada Adam boleh sound out blend phonics atau sebenarnya Adam menghafal, akhirnya, mama rasa Adam dapat benefits from both. Sebab, Adam boleh sound out satu perkataan baru dalam volume 2. Sikit sahaja, tapi cukup untuk menggembirakan hati mama. Over sikit mama ni. So, mama rasa tidak sia-sia apa yang mama lakukan bersama Adam. Semangat sikit nak teruskan.

Buku readeasy ni, sebenarnya dibantu dengan sedikit gambar. Semasa menggunakan volume 1, gambar-gambar tersebut banyak membantu Adam untuk meneka bunyi perkataan. Untuk volume 2, mama tutupkan gambar-gambar tersebut untuk memaksa to lead Adam supaya pronounce sendiri bunyi-bunyi yang ada.

Teling time 
Baru di tahap jam yang genap dan kepada 30 minutes. Cukup memberansangkan. Betullah orang kata kanak-kanak umpama span. Dua kali tunjuk, sudah mahir. Atau mungkin sebab Adam telah mengenal nombor. Kalau budak besar, kena tunjuk lebih banyak kali kot.

Writing
Writing skills Adam masih di tahap lemah. Untuk membantu Adam, last week mama dengan senang hati membenarkan Adam menggunting kertas di sana sini. Line tracing tidak dibuat, cukup dengan aktiviti menggunting. 



Ada dua aktiviti lagi yang boleh membantu perkembangan motor halus kanak-kanak. Biar mama cuba dahulu.

Playdough Mat
Bangun pagi terus kejut Adam. Buat playdough. Kali ini guna resepi ini. Fuhhh... playdough ni, perfect! Macam playdoh je tekstur dia. Mama tulis a few words dari dalam readeasy volume 2. Kononnya nak suruh Adam trace guna playdough. Tapi, Adam tak guna pun. Sebab? Adam trace words yang dia tulis sendiri. Alhamdulillah :)


Cantik dan banyak playdough ni...

Ini handwriting Adam. Ditulis tanpa mama sedar. 

First playdough tracing. Comot.

Lepas practice sikit... much better



Drawing
Hahaha.... last week punya drawing dah improve sikit. Ni Adam. Dah ada rambut. Kalau lukis papa pula, ada misai dan janggut :)



2 comments:

  1. bestnye mama adam ni..nape sy x buat mcm ni ekk...hermmm

    ReplyDelete
  2. sebenarnya tak banyak pun act. cuma sbb mama record, itu yg nmpk mcm byk sgt

    ReplyDelete