Homemade Playdough

Hari ni, pagi-pagi hari lagi kami dah start dengan projek baru. Nak buat playdough. Hehehe.... First time nak mencuba. Selain main playdough macam yang Adam selalu buat, playdough ni sebenarnya ada banyak lagi kegunaannya. Ia boleh jadi tools pembelajaran yang menarik dan sangat berguna.

Macam-macam yang kanak-kanak boleh belajar. Contohnya, counting, buat shapes, measuring, cooking etc dengan playdough. Kami tak buat apa-apa aktiviti for now. Sebab, mama cuma nak try buat playdough. Of course la bersama Adam. Adam yang membantu mama menguli dan mencampurkan pewarna. 





Hasilnya nampak agak cantik, tetapi lembik sedikit. Mama guna resepi ini



Disebabkan terlalu lembik, mama alter la sedikit. Dough tu, mama campur sedikit cream of tar-tar dan panaskan sekejap di atas api. Hasilnya, playdough menjadi sedikit keras. 




So, next time, mama boleh cuba lagi dengan resepi yang lain dan prepared dengan material untuk dibuat bersama playdough. 
Untuk hari ini, happy cooking Adam!



2 comments:

  1. Owh, lepas dua hari, playdough ini jadi lembik ye. So, next time, prepare the playdough with the learning material. Coz it will be a pakai buang playdough

    ReplyDelete
  2. Rupa-rupanya, kena simpan dalam peti sejuk.

    ReplyDelete