Sudah Pandai Menjawab

My baby boy sudah besar. Cakap lah apa pun, refer kepada siapa pun, kalo dia terdengar, dia tahu kita refer or cerita pasal siapa.

Last week before Adam kena demam panas, sajer bertanya perkembangan Adam. Budak paling kecik dalam kelas. Yang lain semuanya dah besar-besar. Adalah 3 org yang sebaya. Teacher kata, Adam dah boleh kaler ikut garisan. Hmmm... memang lah, tapi susah nak suruh dia kaler ikut garisan. Kalo xde distraction, boleh la... kalau x, as usual, dia conteng-conteng aje. Mama tau ni.... tapi part yang best ialah .... kalau kakak2 dan abang2 dalam kelas semua dah siap mewarna, apalagi, dia pun dengan kelam kabutnya akan start menconteng. Siapa dah siap kan boleh main. So, rushing nak join the others main.

Bila teacher tegur suruh kaler ikut garisan, dia berenti kaler. Ini ayat teacher dia. " Adam, tengoklah garisan tu kat mana. Kaler la elok2, jangan conteng ". Slowly dia jawab. Very nice and politely, " Dah tengok dah... ". Hahahaha! Pandainya :p

X pe la teacher. Itu luahan anak kecil. Dia x sabar nak main dah tu.... Patutlah, kalau dia kaler kat rumah, dia mesti nk mention kat mama, " Adam kaler kan mama, bukan conteng. Ini kaler bukan conteng ". Kalau dah tahap itu budaknya, sabar lah... Kesian anak manja mama. Nama pun the youngest in the class. Yang sebaya yg lain tu, semua baby awal tahun. Adam memang the youngest and the manjares ( manjares? abai spelling, sebut aje ;p ).

Good work sayang. Pandai anak mama kaler.

No comments:

Post a Comment