Pheonic Vs Whole Word

Yang ni, mama still confuse. Which one is better? I do read a lot pasal dua-dua kaedah ni since start pregnancy dulu. Preparation for the baby and me to enter our new phase.

Since i start to read a lot of these since a few years ago ( ahahah... macam lama sangat... start 3 tahun lepas aje ), so banyak la juga yang dapat dikumpulkan. Semuanya menjadi collection, idea yang akan dieksperimenkan dengan ci kecil.
Tapi, still confuse dengan nak guna either phoenic atau whole word. Buku2 memang mama dah beli looooong time ago. Bacalah anakku dan Read A Loud dah beli since Adam baby. Memula dulu memang guna phoenic. Tapi, since time tu rasa leceh guna phoenic, i turn to whole word. Whole word ni rasa lagi senang nk apply. Mama buat guna flash cards. We have a lots of flash cards. Ada yang beli, ada yang buat sendiri. Tapi, I love yang buat sendiri most. Sebab yang beli tu, walaupun cantik, tapi kecil. Yang buat sendiri, besar! Seronok la budak kecil tengok. Baru nampak!

Kedua-dua method pun bagus. I do read a lot jugak pasal doman. Heheh... Tapi, mama cuma buat apa yang mama rasa sesuai dan senang untuk diamalkan. 

Tak sabar rasanya untuk ke POPULAR / MPH lagi. Mama sering teruja kalau ke kedai buku. I do loves books since kecik2 dulu. Dulu wan suka belikan buku cerita untuk mama. Mama rasa, kalau lah mama ni kaya, habis semua buku mama beli untuk Adam.

As for now, kita whole word dulu ya.... Doakan mama supaya sentiasa bersemangat nak membaca buku untuk Adam. Semoga mama sentiasa rajin untuk masa depan Adam :)

No comments:

Post a Comment