Siapa Kata Budak Lelaki Tak Pandai Masak Daging Goreng

Panjang betul tajuk entri. Hmmm... merujuk kepada siapa? Haaaa. Adam lah! Cita-cita Adam buat masa ni adalah untuk menjadi chef. Nanti mama dan papa kena datang restoran Adam untuk makan sedap-sedap!

Bila mama tanya pasal Aleesya, jawapan Adam : " Kalau adik tak tau nak jadi apa bila dah besar nanti, adik jadi chef la! Boleh la asik tolong abang! ". 

Besar cita-cita Adam ni!

Biasa Adam menolong kacau, bubuh.. yang senang-senang je. Hari ini... jeng! Jeng! Jeng!


Adam dapat kepercayaan papa untuk menggoreng daging! Adam yang buat mengikut arahan. Wahhhh! Tak sangka Adam dah bersedia.

Menu yang Adam masak ada dua : daging goreng bawang cili dan telur dadar. Nama resepi tu, Adam yang bagi.

Mengajar Anak Konsep Darab

Kisahnya, tiba-tiba teringat nak ajar Adam konsep darab. Konsep je la. Belum lagi nak menghafal sifir. Asalkan konsep faham, insya Allah tak terkejut bila tiba masanya.

Tapi, betullah. Budak ni otak dia cepat. Senang je nak tangkap konsep baru. Kami buat dalam bentuk game. Main teka-teka.

" 4 × 2 ? ".

" 8 ".

Adam tak menghafal sifir pun lagi. Jadi, Adam mengira. Empat dikira dua kali. Dengan senang hati la Adam kira.

Asalkan jangan la bagi soalan macam ni.

" 2 × 9 ? ".

Kalau rajin, Adam jawab la juga. Tapi kalau datang mood malas,

" Tak ada soalan yang lebih senang ke? ".

Haaaa... itu jawapannya. Sebab ini bukan periksa, main-main je kan, jadi kalau Adam jawab macam tu, mama tukar je la soalan. Kasi soalan senang-senang. Kalau mood lari, nanti tak nak main pula.

Berkejaran Pula Di Dalam Rumah

Selain aksi menyorok-nyorok di rumah, dua beradik ini juga suka berkejaran di ruang tamu. Aleesya mengejar Adam atau Adam mengejar Aleesya? Dua-dua ada. Tengok pada siapa yang approach untuk bermain terlebih dahulu. Kalau Adam yang ajak Aleesya, Adam dah get ready untuk lari. Macam tu juga kalau Aleesya yang approach Adam, Aleesya akan siap sedia untuk berlari.


Lari? Dua-dua merangkak! Owh... siapa tahu apa kelebihan merangkak? Meh nak cerita sikit. Sikit je. Kalau rajin mama buat entry khas.


Merangkak ni akan stimulate otot-otot keseluruhan tubuh badan : menguatkan leher dan tangan. Hasilnya, anak lebih fokus. Betul! Kalau anak tak boleh fokus dalam pelajaran, banyakkan aktiviti merangkak. Ibu bapa pun bagus buat jika fokus asyik hilang. Info ni mama dapat dari pembacaan dan juga dari pakar kanak-kanak semasa Adam kecil dahulu. Ada la Dr. Zaza review sikit dulu kat sini, tapi zaman dulu-dulu, mama tak tulis details.


Aleesya mengekek gelak mengejar Adam. Berhenti dan bangun untuk intai Adam di mana. Adam dulu-dulu lari satu arah je tau. Haaa... adik dia lari banyak arah. Tengok yang mana senang!

Seharian Bersama Hanif


Hari ini, kami lunch bersama wan dan Hanif yang manis. Adam makan sedikit sahaja. Aleesya? Alhamdulillah. Aleesya makan banyak!


Jom tengok gambar rakan sebaya ni. Sebaya tau Hanif dan Aleesya. Cuma baby seorang awal tahun dan seorang lagi baby hujung tahun. Jadi, nampak macam abang dan adik!


Nampak tak? Lengan Hanif pun boleh tutup muka Aleesya.


Muka hero mesti ada!

Selepas kenyang, haaaa.... inilah misi Adam. Nak ajak Hanif yang manis bermain bersama! Jom main dengan abang!



Boleh tahan juga Hanif main. Macam budak besar dah!

Suatu Masa Tak Lama Dahulu


Kenangan outing pertama abang dan adik. Baru sahaja habis pantang. Sweet je dua beradik ni.