Kawan-Kawan Abang Adam

Aleesya ada kawan baru. Kawan-kawan abang Adam! Ada la beberapa orang kawan abang Adam yang memang suka melayan Aleesya bermain. Kikiki. Sedang Adam sibuk berkejaran berlari bersama kawan-kawan, ada sahaja kawan Adam yang volunteer untuk menggantikan Adam bermain dengan Aleesya.

Kikiki. Untung la! Dapat abang Adam terus bermain!


Jumpa di mana ye kawan-kawan Adam ni? Jumpa di playground di antara school Adam dan Aleesya. Jika cuaca baik dan tidak hujan, mama akan singgah di playground ini untuk memberi peluang anak-anak berpeluh dulu sebelum balik ke rumah.

Dapat bermain setengah jam pun jadilah! Walaupun Aleesya kebiasaannya macam tak redha nak balik ke rumah. Kikiki :)

Belajar Guna Kamus


Kamus pertama Adam! Kamus 'dewasa' Adam. Puas mama cari tau.... kebanyakan kedai hanya ada Oxford yang besar dan saiz sederhana. Mama cari pocket dictionary untuk Adam. Bukan lah untuk disimpan di dalam poket, tapi untuk membantu Adam memahami perkataan-perkataan yang tidak diketahui.

Boleh ke? Boleh! Steps by steps la. Sebab itu mama cari pocket dictionary dulu. Supaya Adam boleh mahirkan diri.

Senang? No! Tapi practice makes perfect! Adam pun start la "abcde...." kerana hendak mencari turutan alphabet huruf. Nak cari di dalam dictionary la konon!

Nama pun stage pengenalan, jadi... memang banyak la perkataan yang tidak dijumpai. Ada... tapi tiada. Magic! Hahaha... Lama-lama, bosan kalau asyik tak jumpa!

Jadi, hadkan penggunaan. Sekejap je la. Beberapa minit untuk melatih anak.

Itu kali pertama. Bosan sikit. Sebab buku belajar! ;p

Selanjutnya, mama gunakan dengan buku yang Adam pilih!


 Aha! Kemudiannya, gunakan dengan buku pilihan anak! Mesti best! Baca sama-sama tau! Bukan tinggalkan anak sendirian dengan kamus.

Alhamdulillah. Ingat, walaupun buku pilihan anak, hadkan penggunaan dictionary. Buat permulaan, memang kita yang kena banyak membantu. Anakkan masih di dalam proses hendak belajar... 


Nampak si comel? Amboiiii... kita santai-santai belajar guna dictionary. Dia pun santai-santai tengok youtube. Padahal dia juga yang nyanyi abang asyik tengok tv, tengok ipad!

Star Wars : The Force Awakens

#Throwback 18 Disember 2015 


First movie for Aleesya! Wahhhh! Star Wars!!! Masa ni, Aleesya dua tahun 3 bulan. Mama berdebar-debar tau. Kot-kot Aleesya tak suka duduk diam kat dalam tu. mama nekad. Kalau Aleesya tak selesa, tak apalah. Mama akan keluar cari port untuk lepak. Tinggalkan papa dan Adam sahaja di dalam.

Macam biasa : Kena beli hidangan movie. Kikikiki. Popcorn dan air milo. Ehhhh... Ada BB8! Harus la beli. Buat peneman BB8 di rumah. Sebenarnya, papa dan Adam beri Aleesya pilih. Aleesya pun berkenankan si BB8.




Tengok gaya si cilik ni. Nak record habis, tak cukup memory pula! Haishhh... phone penuh dengan gambar dan video anak-anak.

Senyap je... Mulut masing-masing tengah busy mengunyah!
 


Start movie, sesekali dengar juga suara Aleesya bertanya. Tapi slow aje. Nasib baik! Lepas tu senyapppppp kusyuk. Cerita belum habis, Aleesya minta menyusu dan terus tidur. Kikikiki. Kami tenok midnight. Harus la Aleesya tidur.

Nampak gaya, lain kali boleh la menonton movie lagi! Tak perlu mama cuti semata-mata nak tengok movie dengan Adam!

Yeay! Lepas ni, kita cari cerita yang sesuai untuk adik pula ye :) 

Posing dengan poster ye abang!