Insya Allah Tak Tertukar

Teacher pesan minta setiap murid membawa satu pocket file. Haaa... senang juga rasa bila mama memang ada stok pocket file di rumah. Pink! 

Adam diminta menulis sendiri namanya di atas pocket file tersebut. Hasilnya... 


Hihihi. Insya Allah la tak tertukar dengan kawan-kawan kan? Besar tulisan Adam.

Kata Adam lagi, pocket file ni untuk menyimpan hasil kerja seni visual. Haaa.. sesuai sangat la. 

DIY Kad Happy Birthday Untuk Hanif


Assalamualaikum Hanif! Happy birthday! Semoga sihat dan membesar jadi anak soleh yang membanggakan keluarga.

So, Hanif officially is two! Dah dua tahun! Haaaa... Hanif ni sebaya dengan Aleesya la. Cuma Hanif baby awal tahun dan Aleesya baby hujung tahun. Ewahhh... rakan sebaya tu!



Kad ni awal lagi abang Adam prepare. Dibuat dengan penuh kasih-sayang semasa abang demam hari tu. Baca kat sini ye. Owhhh... nak tengok step by step, ada la sikit kat entri tu. Tapi tak detail macam tahun-tahun dulu. Kikiki.

Kata anti, " Ini adudu ke? Kenapa bukan kaler hijau? ". " Ini bukan adudu. Ini robot la anti ". Kikiki. Ye laaa... ada antena. Macam adudu. Adudu dalam cerita boboboi tu...

Cantik kan kad happy birthday ni? Ada la improvement dari kad ke kad. Ok. Next is birthday grandmother wan. Kad apa agaknya yang Adam nak buat :)

Kena Belajar Main Badminton Ni

Adam budak bandar yang tak biasa dengan aktiviti outdoor. Walaupun banyak tempat riadah berdekatan, selalunya Adam dibawa ke mall : jalan-jalan, makan-makan dan beli barang. Paling selalu Adam di bawa ke kedai mainan. Haaa... itu minat dua beranak : papa dan Adam.

Tapi sebenarnya, Adam ada je basikal, skuter. Nampak baru walaupun telah lama. Kerana jarang digunakan. Tiba masa untuk belikan basikal baru dan Aleesya mewarisi basikal lama Adam bila mencapai ketinggian sesuai. 

Cuma... Adam belum pandai naik basikal roda dua. Ya. Adam masih menaiki basikal dengan dua roda kecil. Kikiki. Azam mama, sebelum next balik kampung, Adam akan pandai bawa basikal. Kena rajin-rajin ke taman!



Ini cubaan main badminton. Aduhai... sama juga. Adam ada raket badminton di rumah. Tak pernah digunakan. Hasilnya, Adam je yang tak pandai nak main. Kesian pula tengok Adam.

Jadi... lepas ini, selain pandai menunggang basikal roda dua, Adam juga akan pandai main badminton. Baru la Huzaifah tak boleh buat tarian bont*t pada Adam lagi. Kikiki. Sensored sikit. 

Hai Kuala Lumpur!


Hai KL yang lama ditinggalkan! Rindu sangat pada KL. Kikiki. Rindu pada rumah sendiri dan rutin kehidupan sendiri. Rindu pada kesesakan dan ke'busy'an KL. Bak kata pepatah, hujan emas di rumah orang, hujan batu di rumah sendiri, best lagi duduk rumah sendiri. Kikiki.


So babai bumi Kelate. Jumpa lagi di lain bulan.

Anak-anak mama? Happy juga! Dah lama tak jumpa kawan-kawan kan.

Adam Risaukan Diri Adam

Mama baru di transfer ke tempat baru. Jauh la sikit berulang-alik. Insya Allah kami akan berpindah supaya dekat sedikit jarak perjalanan mama. Dan tentunya, Adam dan Aleesya terpaksa berpindah sekolah!

" Nanti kita pindah rumah baru! ".

" Bestnya! Tapi, Adam risaukan diri Adam la mama ".

Haaa... terkedu juga la rasanya. Pandai Adam susun ayat tau!

" Risaukan apa? ".

" Nanti rumah kawan-kawan Adam jauh dari Adam. Sekolah baru, nanti Adam tak ada kawan. Nak naik bas pun tak ada kawan ".

Masya Allah. Dia sempat fikir pasal kawan rupa ya.

" Nanti kita start balik macam mula-mula. Ingatkan mula-mula masuk Raniya. Adam tak ada kawan. Lepas tu, raaaamai kawan Adam. Kat tadika pun sama kan? ".

" Aaa.... Adam dah ramai kawan kat school. Yang boys semua dah jadi kawan Adam ( refer kawan dalam kelas ) ".

" Girls? ".

" Belum semua. Tengah nak kawan la ni ".

" Haaa... kawan la semua orang. Mesti kat school baru nanti, semua orang nak kawan dengan Adam ".

Risau la juga. Harap-harap cepat dapat kawan baik. Susah kalau tak ada kawan ni. Takut teringat kawan-kawan lama.

Adik pula? Haaa... Aleesya tak risau apa-apa la kan! Sepanjang masa happy je. Tiba masa nanti... itu yang risau tu. Maklumlah budak manja. Kot la menangis lama sebab bertukar teacher. Selain picky eater, Aleesya ni memilih orang. Semua orang ditegur, disenyum. Nak sentuh? Haaa... bukan semua orang boleh!