777

Hasbro Constructbots Challenge

Entry bergambar. Jom tengok pamplet ni dulu :)



Challenge ni terbuka untuk budak berumur 6 tahun dan ke atas. Ok pass! Adam 6 tahun :)

Hadiah yang besar tu untuk 1st place. Kedua ketiga pun dapat hadiah. Cuma kecil la hadiahnya.

Kita layan gambar!


Pasang Adam! Pasang! Macam pasang Lego je! Adam pandai ikut instructions. Cuma bila nak sambung joint tu, tangan Adam tak kuat nak tekan. Asyik terbuka je.

Mama dok perhati je la dari jauh. Laju je Adam ikut instructions tu. Dah biasa pasang Lego kat rumah. Part yang tak melekat tu, lain kali cuba lagi ye abang Adam!

Ok. Abang sebelah Adam yang siap dulu. So, grand price belongs to abang tu. Besar hadiah dia :)

Sambil pasang sempat bergurau-senda. Owhhh... ada cerita lain di sebalik keramahan mereka. Entry lain :)



Sementara Adam sedang bertarung, Aleesya menjadi diva la. Bermain dengan permainan yang ada :)




Akhirnya saat yang ditunggu-tunggu. Inilah pemenangnya!



Anak Manja

Aleesya ni dapat title " Anak Manja Mama ". Ye... Adam pun manja, tapi Aleesya super duper manja. Tak boleh berenggang langsung dengan mama. Macam ada alarm. Pantang mama bergerak, dia nangis. Kadang tu, baru niat nak gerak... Aleesya macam ada six sense, dia nangis dulu, atau pegang mama siap-siap. Hohohoho!

Nak mandi, nak ke toilet memang susah la. TAPI... kadang-mkadang kantoi juga. Beberapa kali dapat intai Aleesya tengah syok joget goyang-goyang dengar lagu. Joget ok! Memang la rare. Tapi, ada masa dia boleh dipujuk. Tu, mama intai je. Kalau Aleesya nampak je mama, terus menangis kow-kow. Macam la dia terseksa mama tak ada. Hihihi. Macam la mama tak nampak tadi dia syok dok bergolek-golek punggung! Hai la anak!

Bak kata Adam, " Tadi mama tak ada, dia ok je! ". Ye Adam, mama percaya. Mama nampak!

Aleesya Is 1


Perkembangan Aleesya pada usia satu tahun :

  • Manja dan aktif
  • Suka sangat dekat abang - bangun tidur mesti cium dan kacau abang dia
  • Pandai menyanyi - betul!!! Memang la tak tau Aleesya sebut apa, tapi... dia menyanyi!
  • Pantang dengar music, terus berjoget
  • Gigi ada 2 batang - gigi bawah
  • Merangkak laju, selalunya lembut macam diva. 
  • Sudah mencuba-cuba untuk berdiri.
  • Semakin rajin memanjat dan meniti di mana-mana.
  • Semakin bijak meniru perbuatan orang.
  • Suka main dengan pakaian - cuba pakai stokin, baju dan seluar sendiri.
  • Pandai meminta - nak ke sana, nak biskut. Caranya : tunjuk dan cakap " tuh! tuh! tuh! "
  • Rancangan nyanyi-nyanyi - khusyuk dia tengok tv
  • Semakin lasak

Alhamdulillah ��


Happy Birthday Aleesya



Entry throwback. Sebak dan bersyukur.

Alhamdulillah. Aleesya dilahirkan tepat pada jam 3.45 petang dengan berat sebanyak 2.89 kg. Proses bersalin pun syukur alhamdulillah. Cepat dan mudah. Segalanya terlalu pantas. 

Aleesya bermaksud sentiasa di dalam perlindungan Allah. Ameen! Nama yang dipanggil akan menjadi doa. Semoga doa dimakbulkan tuhan.

Mama mengandungkan Aleesya setelah 3 bulan berhenti mengambil pil perancang. Kiranya, ini memang anak yang dirancang.

Berdebar-debar juga sebenarnya. Maklumlah, Adam dah berusia 5 tahun. Memang jauh gap nya. Mula-mula, dirancangkan mempunyai seorang anak sahaja. Tapi, akhirnya naluri memberontak inginkan anak kecil. 

Proses mengandung juga smooth. Alahan mengandung tidak seteruk semasa mengandungkan Adam. Mama lebih bertenaga. Seronok mengandungkan Aleesya.

Cuma, episod sedih bermula sejak minggu ke 18. Heavy bleeding. Darah terlalu banyak. Admit di Pusrawi. Dr. Bibah kata, baby ini akan jatuh. Harapan tipis. Bayangkan perasaan mama...

Sebelum tu, bleeding sikit-sikit dah terjadi. Tetapi, mama tak sangka ianya serius. Sebab? Sebab doc tak kata ianya berbahaya. Even sehari mc pun tak dapat. 

Sejak turun darah dengan banyak tu, tiada lagi episod darah turun sedikit-sedikit. Banyak. Risau. Hospital menjadi rumah kedua. Adam terpaksa ponteng sekolah kerana tiada siapa nak uruskan. Tq Adam. Tq juga kepada papa yang setia menemani.

Cerita sedih memang tak ada dalam blog ni. Hanya yang menggembirakan sahaja. Alhamdulillah, kami sekeluarga happy sangat dengan kehadiran princess Aleesya. Happy birthday Aleesya!

Hadiah Harijadi Adam

* dalam gambar hadiah setelah balik ke rumah. Juga Lego untuk Adam :)

Tahun ni, tak update hadiah hari jadi Adam satu persatu macam tahun lepas. Kenapa ye? Sebab... semua hadiahnya sama. Lego!

Seiring dengan minat terkini Adam, semua bagi Lego. Sebab, hihihi... hadiah tu semuanya dari papa. So, tak ada surprise, tak ada kejutan. Semuanya mama dan papa pilih. 

Senang. Itupun birthday party tak dirancang. Balik raya, buat party terus. Hadiah dibeli terus di satu kedai. Hihihi. Papa yang membeli, memang dah tau la apa yang Adam inginkan.

Hadiah mengelat sikit. Sebab last minute plan, kami belikan hadiah atas nama ramai orang. Kenapa? Sebab dah biasa dapat banyak hadiah. Kalau dapat satu sahaja kang, sendu pula rasanya.

Aci tak? Hahhaha.... aci laaaaa :)

Tapi... masa bagi hadiah, ada hadiah extra : dapat sepasang baju untuk Adam dan Aleesya, juga sepucuk pistol. Hadiah dari Cik Ngoh dan Cik Sar. Terima kasih semua!