777

Perkembangan Aleesya 11 Bulan

Lamanya tak cerita pasal anak dara seorang ni. Ni nak cerita perkembangan 11 bulan pulak. Wahhhh!!!! Nak masuk setahun dah anak dara i! Rasanya macam baru je keluar. Hihihi. Nanti, sedar-sedar dah nak masuk sekolah pulak!

Anak dara seorang ni, sangattttt la manja. Adam dulu pun manja juga, tapi, agaknya dah memang lumrah sebab dia girl kan... pandai betul memanjakan dirinya. 

Aleesya dah pandai merajuk tau! Elok je dia tengah main sorang-sorang, nampak kelibat mama, tetiba nangis. Nangis pulak, suara mengada-ngada la. Padahal, bukan mama tak nampak dia dok happy. Mulut tak usah cerita la. Riuh! Kadang tu, macam nak bercerita. Kadang macam menyanyi pun ada. Hihihi. Betul! Cakap belum pandai, tapi, buat bunyi-bunyi dengan mulut, sangatlah pandai!

Emotion sangat lah stabil. Alhamdulillah abang Adam pun sayang sangat kat adik dia. Hihihi.

Dari segi fizikal, biasa-biasa sahaja. Tak kurus dan tak de la debab. Jauh beza dengan Adam yang sungguh montel masa baby! Gigi? Sebatang pun belum tumbuh! Alhamdulillah. Lambat tumbuh, lambat la reput kan? Mama happy gigi Aleesya lambat tumbuh. Sebabnya? Boleh la menyusu tanpa takut digigit. Hihihi!

Owhhh... Aleesya sekarang belum berjalan lagi. Cuma merangkak-rangkak dan meniti-niti sahaja. Merangkak tu, dengan penuh gaya. Agak-agak nak laju, haaaa... dia menjulur la. Laju macam combat!

Rambut Aleesya sudah agak panjang. Tak sabar nak tunggu besar sikit. Boleh beli sepit rambut!

Si kecil ni pandai ambil hati tau! Pandai buat muka malu-malu kucing, dan pandai mengerling. Hahahah. Sungguh la girly si Aleesya ni :)

Bersyukur Tak Kawin Dengan Papa

Masa ni tengah lepak-lepak depan tv. Seronok nya bergolek-golek! Kat tv tengah adegan nikah. Lupa la pulak cerita apa. 

Tiba-tiba dapat soalan cepu emas dari anak bujang. Ye la. Anak bujang ni, kalau bercakap, dah macam orang tua. Bijak bertanya soalan!

" Mama, mama bersyukur tak kawin dengan papa? ".

" Erkkk. Kenapa tanya macam tu? ".

" Tak la... bersyukur tak kawin dengan papa? ".

" Eh... mestilah! Bersyukur la kawin dengan papa ".

" Adam pun rasa bersyukur ".

Hohoho! Pasal apa Adam bersyukur sangat tu? Kenalah tanya Adam. Hihihi. Bersyukur juga dikurniakan Adam dan Aleesya :)

Teacher Kesayangan


Biasanya, teacher macam mana yang jadi kesukaan? Yang baik hati? Yang kelakar? Yang garang? 

Macam-macam la kriteria yang ada kan. Untuk Adam, ramai kot teacher yang Adam suka. Cuma yang ini je ada gambarnya. Teacher Nor ni, garang tau! Tapi sporting! Garang pun, garang bertempat. Adam suka!

Gambar ni, lama dah ambil ni. Masa report card day. Bila result ok, teacher pun tak de nak komen banyak-banyak. Jom bergambar!

Riang-Ria Gambang Waterpark



Asyik ke Desa Waterpark je. Maklumlah dekat. Sesekali berjalan jauh sikit. Hihihi. Sikit aje. Ke Gambang Waterpark! Nak cerita la sikit kan! Seronoknya bila jalan-jalan macam ni bawa anak. Bayangkan kalau jalan berdua, eh... pasti bosan! Memang anak lah yang menceriakan suasana.



Adam memang seronok tak terkata. Punya lah happy! Sampai nak makan pun tak lalu. Mama je la yang makan dan makan dan makan. Makan sambil meneman princess Aleesya yang lena diulit mimpi!




Segala belian kat dalam ni, pakai kad. Bukan kad kredit, tapi smart card yang kita isi duit dalam tu. Jangan risau terkurang atau terlebih, sebab boleh topup atau redeem balik amount tu. So, have fun!

Kami sampai dalam 11 pagi. Dannnn.... segala hut untuk disewa telah penuh. Jealous la juga tengok orang bersantai di pondok-pondok comel. Mama dan Aleesya hanya duduk di cafe mengadap makanan.

Sekejap-sekejap Adam datang menjenguk. Bersama papa la ofkos. Happy! Nak dikejut si princess, tak sampai hati. Tunggu Aleesya bangun, barulah kami menyusul. Hihihi. Siapa kata mama dan adik tak nak main air?

Main makan minum. Best lah! 

Menolak Stroller Kosong

Anak seorang, ke mana-mana tolak stroller. Anak bujang seorang tu memang jenis ikut kita buat macam mana. Kalau letak atas stroller, atas stroller la sepanjang hari. Kalau berdukung, berdukung la. Tapi, larat ke nak dukung seharian? Memang stroller diusung ke sana ke mari.

Ada anak dara ni, lain sikit kisahnya. Bukan stroller friendly sangat. Tapi, tetap penting untuk tidur. Tak selesa berdukung masa tidur.

Jadi, perkara biasa la untuk mama menolak stroller kosong. Kalau menolak stroller kosong semata, tak apa. Tapi menolak stroller kospng kosong sambil mendukung Aleesya? Boleh tahan juga beratnya! Hihihi!


Nasib baik la... Adam offer diri untuk pangku adik. Memang Adam yang pangku sehingga la lenguh kaki. Bila abang penat, mama ambil alih semula. Kiranya, semua orang happy la dengan cara ni. Mama tak letih, adik dan abang boleh bergembira main sama-sama. Best!