Aleesya Berjalan!

Aleesya dah berjalan! Bila? Bulan lepas lagi dah berjalan, tapi... Beberapa tapak dan jatuh. Bangun dan jatuh semula. Sekarang? Hihihi. Pada usia 15 bulan, boleh di announce ... Aleesya dah berjalan. Self confidence lebih sikit, walaupun baru berjalan, dah ada hati nak berlari.

Owh... Aleesya dah berlari. Kita yang risau. Risau Aleesya jatuh. Maklumlah... Budak baru je berjalan.

Bercakap? Masih sama. Sedikit-sedikit sahaja.

Memanjat dan terjun? Memang hobi sejak dulu!

Apa lagi ye? Macam-macam akal si Aleesya. Makan? Semua boleh. Tapi... Berebut la nak menyuapkan dia. Aleesya nak makan sendiri. Seeloknya, biar je Aleesya makan sendiri. Nanti, senang. Ke mana-mana dia makan sendiri dengan tertib. Haaa... Itulah Adam dulu. Tapi... Memula, mamanya kena la redha dengan kesepahan yang berlaku. Dan... Malangnya, belum nak redha. Jadi, mama la suapkan Aleesya makan.

Bila makan biskut, berlumba-luma nak menyuap. Aleesya suap ke mulut sendiri dan suap juga ke mulut mama. Huuuuiiii... Mana tak naik berat <- alasan untuk makan banyak!

Next time mama update cerita betul-betul ye. Mama bukan tak ada masa, insya Allah sentiasa boleh cari masa untuk hobi yang digemari. Cuma mood menulis hilang. Hihihi

Adam Berjimba Di Berjaya Times Square Theme Park


Adam berjimba di Berjaya Times Square Theme Park. Adam sahaja? Di mana Aleesya? Haaaa... Aleesya pergi school la. Adam di kipnap geng-gengnya untuk bersuka-ria bersama.



Amboi Adam! Bestnya berjalan! Sempena cuti sekolah kan, jadinya Adam berjalan sakan. Walaupun hanya dekat-dekat sekitar rumah je :)

Layankan gambar!


Haaa...  nak ceritakan detail, mama tak ada kat situ.


Haaa... dekat sini rasanya diorang dapat patung panda. Mereka sepakat hadiahkan panda tu kepada Aleesya. Hihihi. Suka la Aleesya. Bertambah lagi koleksi patungnya!

Kata Adam, yang paling best adalah main bumper car. Hihihi. Ye la... mesti seronok kan! Berkejaran dan berlanggaran :)

Penat main, isi perut pula!


Aleesya Pada Usia 14 Bulan

Princess comel kami telah genap 14 bulan. Horay!!! Semakin bijak dan banyak akal. Telatah Aleesya memang mencuit hati. Benarlah, walau seibu sebapa, lain anak, lain karektor dan perwatakannya.

Dah pandai apa pada usia 14 bulan? Hurm... Masih belum berjalan dan bercakap.

Tapi, akal sudah panjang. Sudah semakin cerdik dan lasak. Berbeza dengan karektor Adam yang sangat mengikut cakap, di suruh duduk, Adam duduk. Di suruh berdiri, Adam berdiri.

Princess comel ada keinginan sendiri. Lasak memanjat ke sana ke sini. Bangga dengan apa yang dia dapat buat. Nampak sangat Aleesya puas apabila dapat memanjat etc.

Di meja makan, Aleesya suka berdiri dan memanjat high chair nya. Sesuatu yang Adam tak pernah buat. Berbeza sungguh character. Rasa nak gelak, rasa kelakar, rasa gembira bila tengok Aleesya tersenyum bangga dengan pencapaiannya :)

Si comel yang genit ni, nampak gaya makin bulat. Makan semuanya sedap. Hihihi. Pantang nampak makanan :)

Comelnya Kucing

Lama tak menulis di sini. Hihihihi. Kali ini nak update lukisan Adam. Disebabkan lama tak meng update blog, maka... gambarnya pun gambar lama. Lama tak lama, awal November la juga.

Tajuknya, " Comelnya Kucing ". Wajib update untuk kenangan di masa depan. Taraaaa....



Lukisan kucing by Adam. Hihihi. Comel-comel la lukisan Adam. Lately Adam memang suka lukis binatang. Macam-macam binatang dah Adam lukis. Sweet sangat la kucing ni.


Gambar ni menceriakan hidup mama :)

Pesta Haloween

Trick or treat? Biasanya, haloween penuh dengab pumpkin je kan? Atau pun patung-patung ber costume. Kali ini, haaa... bukan costume! Tapi ada live show!


Nampak tak ketakutan pada wajah Adam? Mama pun berdebar juga. 



Bukan setakat patung ber costume yang ada di sini, zombie dan hantu hidup pun penuh berkeliaran di sini. Disokong dengan sound effect yang menyeramkan, memang meremang bulu roma.



Wahhhh!!! Mama ajak Adam naik train ni. Tapi, Adam tak nak. Cadangnya, mama nak naik bersama Adam dan Aleesya. 


Train ni tak panjang sangat. Tapi, tengok lah siapa drive train tu?


Train ni akan masuk ke dalam gua. Apa lah yang ada di dalam gua tu kan? Sebab, mama perhatikan budak-budak tutup telinga dan dipeluk ibu masing-masing sebaik sahaja keluar dari gua tersebut.


Haaaa.... nampak tak budak lelaki dalam gambar ni? Di gerabak akhir sorang-sorang. Macho nya! Tak takut pun.



Haaaa... ada face painting tau! Yang ini mama tak teringin nak tengok Adam buat. Tak ada feel langsung. Tapi, kalau Adam nak try, mama tak halang.

Ohoooo... masa mula-mula sampai, mama tak nampak ada ramai zombie. Tiba-tiba, kami terdengar Adam menjerit " Lari pa! Lari! Lari!!!!!".

Tau apa jadi? Seekor zombie sedang datang ke arah Adam dan papa dengan memegang kapak. Zombie tu tergamam sebab Adam ketakutan. Terhenti sekejap sebelum meneruskan perjalanan menghampiri Adam. Adam pun lari! Sambil minta bantuan papa untuk melakukan sesuatu. Nampak Adam yang ketakutan, zombie tu terus terhenti dan gelak. Haaaaahahaha!

Papa baca doa dan hembus kepada zombie - bantuan yang Adam minta tadi. Selepas dihembus, baru Adam lega sedikit.



Hihihi. Inilah kisah haloween kami. Mama dan adik nak bergambar dengan costume pun tak diberi. Nasib baik la Adam tak mengigau malamnya!

Sayangnya tak dapat ambil gambar banyak-banyak. Adam takut. Kami terpaksa beredar ;)