Nak Berkepit Je Haishhh


Aktiviti rutin setiap Sabtu : menghantar Adam ke sesi latihan taekwando dan Aleesya main naik-turun tangga :)

Asalkan abang break je untuk minum air, adik akan datang. Bukan datang sesaja tau... datang kiss abang dia.

Haaaa... 

Abang kan dah besar, malu la kan nampak adik dok kiss bermanja dengan dia. Kikiki.

Gambar ni, adik nak kiss abang, tapi abang tak kasi ;p

Memperkenalkan Konsep Darab Kepada Adam

Wow! Masuk darjah 2 sudah start belajar darab. Haaaa... darab tu! Bukan hanya tambah tolak je tau. Nampak gayanya, kena lah Adam berusaha sedikit.

" Adam, dekat kelas, kalau tak faham, Adam buat apa? ".

" Adam angkat tangan tanya cikgu lah mama ".

Bagus! Happy berbunga-bunga hati mama. Tanya lagi...

" Contoh apa yang Adam tanya? ".

" Tak ingat la mama. Adam faham je kalau cikgu ajar ".

Deng!!! Alhamdulillah kalau memang Adam benar-benar faham. Kalau tak faham, silakan bertanya ye anakku. Malu bertanya, sesat jalan.

Kebiasaannya, mama akan introduce concept dulu pada Adam. Kalau faham concept, insya Allah mudah la faham yang lain.

Jadi, kena la berkenalan dengan DARAB.

Nak biarkan gambar la berbicara. Ewahhhh!!!

TAPI!!!! Gambar lupa ambil! Ok, kita cerita la. Buat pedoman nak mengajar Aleesya pula bertahun akan datang. Berkenalan dengan konsep ni, tak menggunakan pensel dan kertas. Tapi, mama gunakan batu.

3 X 2 = 2 X 3 = 6

  • Adam kena susun sekumpulan batu. Satu kumpulan ada 3 batu. Jadi, susun la dua kali.
  • Adam kena susun sekumpulan dua batu dalam 3 kumpulan.
  • Adam kena kira jumlah-jumlah dua kumpulan tu. Dapat 6 kan?

Kiranya...


  • Tambah berulang-ulang
  • Gandaan


Mama ulang-ulangkan dengan nombor-nombor lain. Tak lama tau. Dalam 15 minit je la. Sempat la untuk 4 soalan.

Nampak Adam dah faham, mama stop. Esoknya, terus bagi soalan darab yang mudah-mudah ( sifir 2 ). Kikiki. 

Dasyat kan sekarang. Bukan setakat malas nak update blog, nak snap gambar pun malas. Insaf lah mama!!!

Kek Choc Moist Super Duper Sedap

Sedap dan murah. Kek sedap dan murah! Homemade dengan penuh kasih-sayang. Siapa buat? Anti Hajar!


Apa yang special kek anti Hajar ni? Haaaa... kena cerita satu-persatu. Entry kali ini, nak cerita pasal Choc Cake Nutella Moist.


Tengok gambar di atas. Nampak mengiurkan? Sangat mengiurkan! Itu baru gambar. Cubalah rasa!!!! Choc cake ni saaaangat lah bercoklat. Siapa suka coklat memang la! Rasa macam nak pitam. Makan tak boleh berhenti. Itu yang order masuk tak putus-putus kot.

Topping dia ada nutella, choc parut, kinder bueno, kit kat dan potongan buah. Mewah!!!! Makan choc yang manis dengan buah yang sedikit masam, perghhhh!!! SEPULUH BINTANG!

Berapa harganya? Kek ini dijual dalam dua saiz. Saiz besar dan kecil. Saiz besar biasa orang order beserta deco. Jadi harganya berbeza mengikut deco yang dikehendaki. Kek yang kecik ini pula hanyalah RM15

Serius, pernah orang tanya pada anti Hajar, " Tak rugi ke jual RM15 je dengan topping mewah ni? ". Kita berkongsi rezeki la kan. Insya Allah berkat. Ameen!

Nak order? Tu haaaa... ulang tayang semula.


atau whatsapp je : 011 - 2114 9325

COD di kawasan Balakong dan area berdekatan.