Bila Abang Buat Homework

Inilah masalah setiap hari. Abang buka sahaja beg dan keluarkan buku untuk buat homework, adik pun dah kalut. Kalut apa? Kalut la nak pandai juga.

Aishhh... takkan nak biarkan abang pandai sorang-sorang!

Bagi kertas, pen atau pensil. Haaa... adik akan menconteng la!


Hihihihi. Nampak gambar kepala cat kat situ. Sebab, Aleesya sukakan kucing!

Amboi! Muncung pun ke depan bila menconteng! Satu je yang geram ni... menconteng, memegang... makan tangan kiri. Puas la membetulkan. Bila kita tak sedar, Aleesya akan tetap guna tangan kiri.


Harap-harap, Aleesya akan lebih ke kanan. Hihihi. Owh... meja study abang Adam, macam dah berlaku rampasan kuasa. Nanti kita beli kerusi comel lagi satu ye. 

Rumah ni... nak meja study, untuk saiz baby pun ada. Kikiki. Orang anak sorang, semua lengkap. Tapi satu je la. Bila ada adik, adik nak berjemaah. Nak sama dengan abang. Jadi... nanti kita beli la lagi satu kerusi yang sesuai untuk dua-dua ye. Boleh la berjemaah berdua!

Si Kecik Pun Nak Cantik

Amboi anak dara mama. Bukan main dia ni. Nak exercise la tu. Kemain lagi berlari capai tiang ni. Aleesya cuba nak bergayut. Nak tambah tinggi ke sayang?


Dua tiga hari ni, Aleesya kurang makan. Makan biskut aje kerjanya. 

Yang paling kelakar, sehari ada la dua, tiga kali dia berdiri di atas penimbang. Siap tekan-tekan lagi tu. Nak tau berapa banyak lemak dalam badan ke? Kikiki.

Memang sakan si comel ni tau. Over! 

Sesi bermain dua beradik ni, kurang la gambar nak dikongsi. Maklumlah... first time bawa Aleesya ke playground. Nak kena monitor sungguh-sungguh kerana tiada assistance. Assistance kecil sibuk main basikal :)

Bersandar Kekenyangan

Alahai dua beradik... makan sampai kenyang. Dah kenyang... tersandar. Adam kekenyangan, Aleesya juga!

Selepas Adam menyandar, ehhhh.... si adik pun follow nak menyandar. Itulah beza orang ada abang. Apa abang buat, adik mesti nak ikut!


Adam dulu, suka sangat bawa keluar makan-makan. Behave! Elok je dia makan. Kiri kanan orang memandang. Sebab? Budak kecil makan elok-elok dalam pinggan menggunakan sudu. Wahhh... memang penuh adab sopan tau Adam makan.

Haaaa... Aleesya pula? Hihihi. Aleesya kan legend. Memang kiri kanan orang akan pandang. Kenapa? Sebab tisu akan bersepah di lantai, sudu akan jatuh ke bawah berkali-kali. Tapi... orang yang rajin memasak, akan tetap rajin bawa anak-anak keluar makan :)

Kali ini, Aleesya makan sampai kenyang, dan kurang mengganggu. Cuma orang lalu lalang akan berhenti. Kenapa? Aleesya yang peramah ni rajin menegur. Cuma, apabila ada orang yang over peramah pula, Aleesya akan tersenyum malu. Kikiki.


Mama pun dapat makan dengan tenang bila anak-anak dah kenyang :)


Yang mana akhirnya, mama juga kekenyangan! Kikiki. 

Hari Ketiga Darjah Satu

Selepas melalui hari pertama darjah satu yang panjang, hari kedua yang medium panjang, hari ketiga cukup pendek. 

Mama ke sekolah kebangsaan time rehat. Jalan jem, dan mama sampai semasa Adam tengah makan. Adoi! Macam mana nak menyorok ni.

Sambil terhendap-hendap di kantin mencari Adam, tiba-tiba ternampak ada tangan yang melambai. Adam!

Adam sedang makan bersama kawannya. Kali ini dengan Qayyim. Muiz tak datang sekolah katanya.



Soalan pertama dari mulut Adam, " Kenapa mama datang? Kan kata dua hari je nak tengok Adam ".

" Mama datang kejap aje ".



Adam makan bekal yang disediakan. 4 ketul chicken wrap, dimakan dua ketul. Habis makan, ehhh... dia tinggal je mama.



Masa dah habis katanya. Nak pergi beratur. Adam berlari-lari dan mama pun balik.


Tamat hari ketiga persekolahan Adam!

Aleesya Memang Legend

Kisah pendek balik taska. Ahaaa... ada present untuk Adam dan Aleesya. Haaa... untuk Aleesya adalah permainan masak-masak. Hohoho. Banyak dah koleksi peralatan memasak Aleesya. Kikiki.

Sambil belek toys dia, sambil makan fries! Aduhhh... susah nak kawal bila ada abang ni. Adm dulu, umur 3 tahun baru mama bagi minum milo. Memang jaga la pemakanan Adam.



Tapi... ingat adik nak ke seketul fries tu? Tak ada maknanya! Meh sini bekas fries. Biar adik yang pegang.


Adik owhhh adik! You are legend la adik!