777

Aleesya Bangun Sahur



Nak letak gambar anak dara yang ceria. Gambar bulan lepas, bulan puasa. Anak dara seorang ni memanglah tak puasa, tapi bangun sahur tu wajib katanya!

Muka Aleesya yang ceria sangat ni tak melambangkan hati mama. Kalau Aleesya bangun selepas makanan tersedia, ok la juga. Ini bangunnya sekali. Ehhh... macam ada alarm la pulak. 

Yang seronoknya, Aleesya bangun menceriakan suasana sahur. Nampak ada adik, abang pun bersemangat nak makan!


Di Mana Ada Abang



Di mana ada abang, di situlah adik nak bertenggek. Macam si abang juga, mesti nak cari adik. Kalau boleh, jangan bagi adik tidur. Main aje kerjanya.



Lega la juga bila dua beradik ni macam ni. Senang. Main sama-sama. Setakat ni, rasanya Aleesya belum pandai jealous kot. Ataupun memang tak jealous dekat abang dia. Sesekali, sengaja meriba abang Adam. Nak tengok respond Aleesya. Sama ada Aleesya happy tersenyum bertepuk tangan, atau sengih-sengih duduk berdekatan kami. Menangis ke marah ke, belum ada lagi.

Semoga dapat membesar dalam suasana yang baik. Harap sangat abang dan adik jadi beat friend mama satu hari nanti :)

Janda Yang Baik


Adam baru balik dari Janda Baik. Mandi sungai! Hohoho. Mama sebenarnya tak pernah sampai pun ke Janda Baik. Kebetulan anti dan wan nak ke open house di Janda Baik. Anti called untuk tanya Adam nak ikut ke tidak. Huishhh.... terus bersiap anak teruna mama ni!

Nampak gambar di atas? Adam bersama beg plastic. Ada apa dalam tu? Swimming suit! Hihihi. Tak kan tak singgah mandi sungai :)


Gambar dalam perjalanan dengan Hanif dan wan :)



Balik je, riuh bercerita. Seronok mandi sungai. Lepas bercerita, bergurau senda la dua beradik. Hihihi. Pantang di mana ada abang, adik pun nak menempel! Haru-biru rambut adik baru bangun tidur :)

Lamanya Beraya Di Kampung

Lamanya beraya di kampung. Kiranya pecah rekod la. 10 hari berada di kampung halaman. Apa aktiviti sehari-hari? Wahhhh!!! Penuh!

Adam lepas sahur terus mandi. Haaa! Tak tipu. Padahal kat kampung mana ada water heater. Mandi air sejuk aje. Tapi anak bujang ni gigih mandi selepas bersahur. Terus sembahyang subuh dan tunggu la kawan-kawan bangun. Kenapa mandi awal sangat? Supaya tak buang masa. Matahari naik saja dah boleh start aktiviti main berjemaah.

Budak-budak memang super gagah. Dalam kepanasan cuaca di kampung, boleh berlarian main di luar rumah. Macam-macam aktiviti. Dannn... kekal puasa.

Apa aktiviti Adam? Kali ini, mama happy sangat! Walaupun Adam hitam bermain panas, suka sebab aktiviti bermain berpeluh dengan rakan sebaya. Tak adalah masing-masing sibuk dengan gajet. Sebab, setakat nak main gajet, main sorang-sorang kat rumah pun boleh. Tak perlu la meredah jem berjam lamanya untuk pulang ke kampung. Puas hati, walaupun Adam hanya meneroka di dalam pagar rumah tok ma sahaja.

Agak-agak, anak ayam yang Adam bela 10 hari tu, dah besar ke? Atau dah disembelih pun :p

First Time Tengok Anak Ayam


Bulan puasa bawa Adam ke pasar tani. Kiranya, 1st trip juga Adam ke pasar tani. Niat di hati, nak mencari anak puyuh. Hohoho! Apa nak dibuat dengan anak puyuh? Nak kasi Adam bela la :)

Jalan-jalan, tak jumpa anak puyuh. Yang ada hanyalah anak ayam. Eh... Adam pun dah excited habis dah. Tak jadi bela puyuh, bela ayam la pulak.

Beli anak ayam 6 ekor. Hohoho! Banyak tu! Nasib baik la memang ada reban di kampung. Dapat la 6 beradik bermastautin di situ.

Eh... fikir-fikir balik, bukan la first time tengok anak ayam. Dah 2nd time dah. Dulu pernah la tengok anak ayam dalam incubator uncle din. Dia eramkan telur ayam.

6 ekor anak ayam ni, Adam bela la 2 minggu di kampung. Lepas tu, pok su di kampung la yang kena jaga ayam-ayam ni. Nanti Adam balik, dah besar pun anak ayam =)

Ikan-ikan di rumah, semua ada nama. Rasanya 6 beradik ni belum bernama lagi. ��