Let's Ride!

Jom jenguk telatah adik Dan Abang ni. Untung la orang Ada adik... Mainan Abang diperturunkan kepada adik. 



Bertahun-tahun dah beli ni, wow! Bateri pun masih Ada lagi. Kuat Dan jelas. Eveready kah?



Ini lah basikal lama Adam yang masih Nampak baru sebab jarang digunakan. Tapi, sebelum puasa hari tu mama cabutkan satu Tayar kecil. Hajat di hati memang nak Cabut dua-dua. Tapi yang sebelah lagi Tu terlalu ketat. Puas la mama menggagahkan diri. Hurmmmm...

Alkisahnya Adam minta basikal baru. Ok. Basikal yang macam motor. Ok. Boleh. Syaratnya, belajar bawa basikal dua roda. Practice dengan basikal kecil mungkin lebih mudah. Kikiki. Harap-harap Adam rajin nak berusaha supaya pandai naik basikal.

Tapi bulan puasa ni, Adam berehat je. Keluar shopping baju raya pun tak nak. Tak larat katanya. Maklumlah puasa. Kikiki.

Aksesori Untuk Baby Girl

Dah namanya girl, pasti suka kan aksesori kan! Maklumlah... Pagi-pagi Adam bersiap ke sekolah, disarungkan jam tangan. Papa pun pakai jam tangan. Adik? Pakai pampers je la. Haaaa...

Adik ni pun, asik la memuji gelang mama. Pandai tau... Sentuh-sentuh puji-puji gelang mama ni.



So, masa dating dengan Adam hari Ty, belikan la set gelang Dan cincin ni. Haaaa... Satu set mama beli. Kikiki. Letih juga nak mencari. Memang la banyak di Jual, nak Cari yang tidak membahayakan adik. Kalau keras, nanti sakit tangan. Kalau tajam, takut bercalar kulit. Set hello kitty ni harganya RM3. Tak keras, tak melukakan. Siap dengan cincin lagi.


Tapi... Beli tiga pek dapat RM10. So, mama beli la set pinkish ni. Kikiki. 



Agak-agak Aleesya suka tak? Macam biasa, Kalau untuk adik, Abang yang excited lebih. Kalau untuk Abang pula, adik yang terlebih excited :)

Main Di Playground

Alhamdulillah Hari ni dapat bawa dua beradik ke playground. Kasihan dua beradik ni, jarang dapat ke playground. Kononnya bila pindah rumah baru, boleh lah kerap ke playground. Belakang rumah sahaja kan. Tinggal angan-angan sahaja. Terlalu banyak nyamuk!

Hari ni, Tapak playground adalah konkrit. Tiada Pokok besar atau bunga-bunga. Alhamdulillah, tiada nyamuk! 

Adam yang mulanya keletihan kerana berpuasa, teruja nak bermain bersama adik. Nampaknya, adik memang updated version Dari Abang. Lebih berani!

Mulut riuh menangis Abang. " Adam! Adam! Meh main! ". Kikiki. Adam je dia panggil Abang. Selalunya bila spontan macam ni, memang Nama je keluar. Puas la Abang Adam membetulkan, " Abang! Abang! Bukan Adam ". Barulah adik memanggil Abang. 

Nampaknya Aleesya lebih yakin dengan dirinya. Panjat tangga Dan main gelungsur. Adam yang mulanya hanya nak duduk berehat, terus jadi assistant mama untuk main bersama adik. 

Aktiviti outdoor macam ni bagus tau untuk perkembangan anak-anak. Entah kenapa la mama malas sikit nak bawa anak ke playground. Kikiki. Sebab, melalui aktiviti fizikal macam ni, kita boleh Bantu anak membina social confidence. Mana tak nya, bila anak tau dia boleh memanjat, berjaya mendaki etc tentu sahaja level of confidence Akan ber tambah. Bagus lah untuk perkembangan mereka.

Replicate Apa Yang Nampak Di Sekeliling

Budak-budak memang pandai. Tiru apa yang Nampak disekeliling. Kalau bagi Nampak yang elok-elok sahaja, ok juga. Tapi macam-macam sumber ada. Selain parents yang mungkin buat benda salah tanpa sedar di depan anak, anak boleh absorb juga dari persekitaran.

Hahahahah. Nak cerita pasal Aleesya. Satu hari, main belon dengan adik. Puasa-puasa ni, letih juga nak berkejaran dengan belon. Letih atau malas? Malas! Jadi, kita main lukis-lukis character pada belon. Ada mata, mulut, dan hidung. Adik tengok dan gelak-gelak seorang diri. Tak Ada pula Nampak adik nak capai Dan lukis sendiri.

Keesokannya... Hahhahaha. Adik ambil sebiji belon yang masih suci belum diconteng. Bersama magic pen di tangan. Dannn...


Adik sedang bereksperimen dengan belonnya. Nampak tangan tu? Tetap la dengan tangan kiri. Time menulis Dan mewarna, tak apa la. Tapi, time makan memang kena ingat kan banyak Kali. 

Review Buku Rampaian Pelangi


Ada buku baru! Sebuah buku je la mama beli. Tertarik dengan Siri ini. Wan Ada hadiah kan subjek bahasa Dan English. Mama jumpa untuk pendidikan Islam.


Menarik! Itu lah first impression terhadap buku ini. Dari segi susunan Dan juga olahan soalan. Nampak mudah difahami. Zaman dulu-dulu, mama suka sangat Kalau mengulangkaji dengan buku-buku yang soalannya mudah difahami. Dulu-dulu tu, suka sangat Pelangi, Sasbadi, dannnn... Lupa dah apa. Tapi, Ada la satu publisher tu, memang mama tak suka. Olahan dia tak menarik, Dan memang tidak mengikut silibus. Bahaya! Memang boleh membunuh keyakinan kita nak exam. Kikiki.

Kalau tengok kan rupa buku ni, rupa dia macam buku tulis sekolah sahaja. Nipis Dan warna pun sama. Compact!


Isi kandungannya disusun teratur.


Soalan-soalan mudah, ringkas. Memang apa yang mama cari lah!


Harga? Murah! Memang mampu milik.

Tapi Ada satu keburukan. Errrr... Bukan keburukan, kekurangan.... Bukan juga. Tengok gambar-gambar di atas? Ada tulisan rumi! Ok... Nanti sebelum beri buku ini kepada Adam, mama Akan padamkan semua tulisan rumi tu. Macam mana nak melatih Adam membaca Jawi Kalau Ada rumi menyelit di situ. Itu je la. Jadi, boleh beli buku ini, Cuma padamkan je la tulisan rumi tu jika mahu.