Cubaan Berdiri 123

Aleesya mencuba berdiri! Yeayyyy!!! Ahaaa... macam dah lama sangat Aleesya asyik meniti-niti sahaja. Memanjat dan terjun! Tapi, belum berdiri sendiri. Mungkin tak konfiden lagi. Mama pun tak ada nak melatih Aleesya bertatih. Di rumah, Aleesya main toys. Ke sana ke sini, merangkak aje la.

Walker? Tidak. Kenapa? Saja. Untuk Adam dulu dipakaikan walker. Tapi untuk Aleesya, tak apalah. Bebaslah bergerak ke sana ke sini ye baby. Cuma, penat la sikit nak mengutipnya. Hihihi.

Hoorayyyyy! Aleesya cuba untuk berdiri sendiri. Hihihi. 123. Jatuh. Yeay! Aleesya dah berani untuk berdiri. Nampak gaya, lepas ni kita exercise la. Meh la mama tatihkan adik. Nak dibelikan prewalker toys time ni, macam dah terlambat. Tak taulah kalau mama berubah fikiran! Ahaaaa! Rasanya tidak. Kita buat manual ye. Exercise adik dan mama sekali.

Adam tidur awal kerana keletihan akibat alergi dan bengkak mata. Jadi, Adam belum lagi tengok Aleesya yang beria-ia mencuba. Mesti Adam happy!

Semakin Yakin

Adam semakin yakin nak melukis. Yeay! Adam ni, gemar membaca dan mengira. Memang suka. Seronok katanya. Tapi, bab melukis mewarna, jarang la nak buat. Kalau buat pun, hmmm... macam nak cepat siap je. Tak ada soul. Hihihi.

Kata Adam, bukan dia tak suka melukis. Tapi, Adam tak pandai melukis. Nak diajar pun, macam awal-awal dah set dalam kepala tak pandai. Jadi, belum belajar dah reject!

Tapi, nampaknya dah ada improvement. Ini lukisan dalam minggu ini. Hari yang berbeza. Mulanya lukisan ini. Mono colour. Hanya warna favourite Adam digunakan : hijau.


Owhhhh... nampak tak watak pelakon tambahan yang comel tu? Aleesya memang kerjanya mengekor Adam. Di mana ad├Ča Adam, ada lah Aleesya kat tepi-tepi. Bergantungan je di mana abang berada.

Kami suruh Adam gunakan warna yang ada. Hasilnya... mestilah lebih cantik.


Dannnn.... ini yang terbaru. Wahhhh cantik!!! Suka dengan gambar obor-obor tu. Comel. Nampak gaya Adam dah konfiden melukis sendiri!


Kenapa happy sangat? Sebabnya, jika nak membaca atau mengira, Adam buat senyap-senyap je. Tau-tau datang suruh semak. Tapi... kalau nak melukis, Adam mesti suruh ajar. Alasan : tak tahu nak melukis. Nak diajar pun, mama tak reti melukis. Cuma boleh suggest sikit-sikit. Tapi semua lukisan ni, Adam lukis sendiri senyap-senyap. So happy! 

Adam Yang Rajin Mengemas

Adam rajin mengemas. Adam kemas barang sendiri. Semasa bermain, semua dipunggah. Selesai main, dikemas dan disusun semula. Senang! Sejak ada adik kecil ni, barang permainan bersepah-sepah. Aleesya main dan sepahkan. Tentunya tak reti kemas balik. Ngeee~~~

Selagi Aleesya tak tidur, cubalah kemaskan permainan dia. Aleesya akan sepahkan kembali. Rasanya normal la macam ni. Selalu juga minta tolong Adam kemaskan. Selalu jugalah Adam surrender. Penat katanya. Nanti Aleesya sepahkan balik.

Nak pujuk Adam, mama ceritakan masa Adam kecil dulu. Adam pun sama. Sepahkan barang permainan. Masa baby, Adam pun tak pandai kemaskan barang sendiri. Setiap kali dikemas, tiap kali itulah disepahkan kembali. Tapi mama kemas juga untuk ajar Adam. Lama-lama Adam dah terbiasa. Adam kemas semua permainan selesai bermain.

Sama juga apabila kami membuat aktiviti craft. Rumah akan ada potongan cebisan kertas, ada gam dan macam-macam lagi. Tapi, selesai beraktiviti, semuanya kembali normal. Tq Adam. Lega rasanya.

Harap-harap Adam boleh tolong mama. Kita sama-sama train Aleesya supaya kemas sendiri permainan selepas bermain. Kalau tidak, memang penuh la di atas carpet dengan taburan permainan Aleesya. Itu belum masuk buku atau kad yang bertaburan di atas lantai apabila Aleesya mula mengemas.

Pstttt... Adam dah boleh diharap untuk mengvacum. Bersih tau Adam buat. Dan... dah 3 hari, Adam tolong mama menyapu ;p Yeayyyyy!!!

Satu Geng Besar Bersama



Zaman budak-budak. Macam baby juga. Happy. Siang malam gembira je. Bila moody sikit, mungkin la tak sihat.

Kalau seorang pun bermain, bayangkan bila ada berdua. Walau beza umur agak jauh, tetap boleh bermain bersama dengan gembira. Itu yang jarak umur jauh. Bayangkan pula jika ada satu geng yang lebih kurang sebaya. Kalau tak sebaya pada umur, sebaya pada saiz badan :p

Huiiii... berganda la keriuhan dan kegembiraannya!




Nampak budak-budak ni? Dekat halaman rumah boleh main bola. Seronok! Teringat masa diorang kecil. Tok ma haramkan bola. Punya kreatif nak main bola, mereka gumpal surat khabar banyak-banyak dan bentukkan bulat. Daripada tak ada langsung, dapat main bola kertas pun jadi lah!

Amboi Adik Mengunyah Sticker!

Benda yang sentiasa ada di rumah ni adalah stok kertas, felt dan foam yang berwarna-warni, sand art dan sticker! Ini benda yang basic wajib ada di rumah. Sebab, ini benda yang Adam suka. Banyak rasanya entri pasal sand art dan sticker di dalam blog ;)

Adam ada buku sticker sendiri. Selain menampal di buku stickernya, Adam tak ada la menempek sticker di mana-mana. Tidak sejak ecil hinggalah ke usia 6 tahun! Umur 6 tahun baru teringin nak tampal di tempat selain buku.

Hari tu, Adam tampal di kerusi favourite Adam dan Aleesya. Kerusi biru yang menjadi rebutan. Kerusi ni jugalah yang Adam angkut ke dapur apabila nak jadi chef. 



Terbaru, di almari hiasan. Wooooooo~~~~ Nasib baik lah sticker ni jenis yang gemuk-gemuk senang tanggal. Sticker yang gliter tu. Fuhhhh... kuis sikit je dah tanggal dah. Selamat almari.

Tapi... ada masalah baru. Nampak Aleesya menempel di situ. Aiii... ada port baru ke? Wahhhh... rupa-rupanya si adik mengumpil sticker untuk dikunyah! Baru je tadi di kemas di sapu rumah ni. Rasa tiada apa yang boleh dikutip di atas lantai. Rupanya, dia tarik sticker-sticker abang dan kunyah.

Hmmm... kena tanggal la sticker tu.