Segmen Blog Review 48 Jam #1



http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/10/segmen-blog-review-48-jam-1.html
Segmen Blog Review 48 Jam #1

Hai semua!Jemput join segmen simple ini.Syarat mudah je. :)

Syarat Penyertaan Giveaway.

1.Follow blog Wani.
2.Buat entri bertajuk 'Segmen Blog Review 48 Jam #1'.
3.Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

Copy Coding Entri Yang Disediakan:
4.Tinggalkan URL entri anda dalam ruangan komen entri ini.
5.Segmen ini berlangsung dari 23/10/2014 (9:00 a.m) hingga 25/10/2014 (9:00 p.m).

Berapa bilangan pemenang?Wani akan review blog semua peserta jadi kesemua peserta menang! =D Jadi,apa tunggu lagi,jomlah join! :D




Hadiah Buku Untuk Darjah Satu Daripada Wan

Hari tu ada minta wan kumpulkan silibus semua subjek tahun satu. Dengan contoh soalan exam sekolah jika ada. Haaaa... bukan nak jadi cikgu, saja nak tau apa silibus Adam bila masuk darjah 1 nanti. Jangan tak tau... silibus Aleesya di nursery pun mama tengok :)

Silibus darjah 1 kebanyakannya mama dah dapatkan secara online.

Agak-agak nak buat apa ye? Saja. Preparation untuk tahun depan. Sekurang-kurangnya tau la apa nak di expect. Apa Adam dah belajar, apa yang belum. Level mana Adam sepatutnya dah tau. 

Ni ha buku-bukunya : bahasa Melayu dan English.



Ini pula soalan exam BM tahun 1. Kata wan, dia belum sempat kumpulkan semuanya. Ok. Nampak dah. Ada soalan direct dan ada soalan yang memaksa budak untuk berfikir. Bak kata wan, darjah 1 pun ada soalan aras tinggi.




Nanti wan kasi lagi. Tq wan! Nanti kalau ada, wan kasi ye. 

Jom Bersantai Menikmati Alam Semulajadi

Sesekali berseronok di taman seronok juga. Cuma kami datang sekejap sahaja. Tak sempat pun untuk Adam main di playground. Intai-intai dan beri ikan makan, kemudian kami ke destinasi seterusnya. 




Cantikkan pemandangan di sini? Subhanallah. Memang tenang dan damai. Nampak reflection pada air!

Kalau dulu-dulu, ke sini untuk jogging, atau bawa Adam main di taman. Paling tak, berbasikal di sini. Kononnya tunggu Aleesya besar sikit baru nak di bawa Aleesya ke mari. Padahal, anak dah setahun. Kiranya, dah boleh la kan! 




Adam buat apa di sini? Menikmati pemandangan indah dan beri ikan makan! Wahhh!!! 



Apa dalam tupperware tu? Nasi lemak ayam. Mama dan papa dah makan di rumah. Kami ke tasik untuk pujuk Aleesya makan. Aleesya tak lalu makan akibat demam. Terus Adam pun nak breakfast di tasik.

Mata Adam Rasa Teduh

Minggu exam yang lepas Adam macam nak demam. Dedar tapi suhu tak naik. Hari tu Adam macam nak demam lagi. Seharian berjalan bersama Hanif, malamnya badan Adam dah dedar. Rasanya mesti kerana cuaca yang tak menentu kebelakangan ni. Kalau panas, terlalu panas. Bila hujan pula, selebat-lebatnya hujan turun.


Sebelum tidur, mama beri Adam sedikit ubat demam. Memang Adam tidur awal malam tu. Penat katanya.

" Adam rasa letih macam bulan puasa ".

Mama suruh Adam minum air banyak-banyak. Juga ambil chewable vita C Shaklee. Wajib la. Harap-harap Adam tak demam.

Pagi-paginya :

" Macam mana Adam hari ni? Rasa panas tak? ".

" Hari ni mata Adam tak ada rasa panas la mama. Mata Adam rasa teduh je ".

Hahahhaha.... pecah gelak jam 6.00 am. Mata Adam TEDUH!!! Ok. Mama faham. Tapi salah penggunaan perkataan Adam tu. Kena terangkan betul-betul, kalau tak selamanya la Adam guna ayat macam tu : MATA ADAM TEDUH! 

Sesi Read-A-Loud Dengan Aleesya


Mama dah start read aloud session dengan Aleesya. Yang best sekali, mama ada tutor yang membantu. Siapa lagi kalau bukan Adam! Haaaa! Ya! Adam!



Baca buku dekat baby ni, bukan lama pun. Mama rasa, sekali baca dalam seminit je pun. Baby book, walaupun nampak berhelai-helai, hanya gambar dan satu perkataan pada setiap muka. Ke tak sampai seminit nak menghabiskannya.



Aleesya nampak berminat. Sambil membaca untuk Aleesya, mama test juga spelling untuk Adam. Dari buku yang sama. Jadi, dari buku baby yang untuk newborn ni, mama dapat ajar Adam dan Aleesya sekaligus. Hooray!!!

Mama start dengan Green kerana hijau adalah warna favourite Adam. Nampak pengaruh Adam?