Bila Aleesya Bangun Pagi

Aleesya si comel mama adalah a morning person setakat ni. Aktif di waktu pagi? Bukan. Aleesya sentiasa aktif. Tak kira waktu. Dah tu... mana datangnya morning person tu?

Sebab mama adalah a morning person. Mama bangun awal setiap pagi. 4.30 am. Bangun awal untuk mencari me time bagi menyelesaikan kerja-kerja rumah sebenarnya. Tapi... Aleesya bangun jam 5.00 am. Setiap pagi. Kikikiki. Tiada me time, its our precious moment.

Buat apa bangun awal? Mula-mula tentulah menyusu. Kemudian? Haaaa.... macam-macam. Sama ada kami menonton tv bersama atau Aleesya melukis. Nak tengok apa yang Aleesya lukiskan? Meh tengok! Kali ni, bukan melukis. Tapi usaha untuk membuat lubang pada kertas. Kikiki. Well done adik!



Pantang nampak pensel ke, kaler ke, pen ke... habis nak dicontengnya. Bagilah kertas secukupnya, tahulah princess mama mengerjakannya!

Masuk Telinga Kanan Keluar Telinga Kiri

Ahaaa... apa ye maksud perumpamaan di atas? Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Haaaa... lama tak update blog. Tetiba perumpamaan bahasa Melayu jadi tajuk. Banyak sebenarnya nak ditulis. Tapi, kekangan masa. Kalau dulu, asal tersedar tengah malam, update blog dulu. Scheduled kan siap-siap biar tiap hari ada update. Sekarang, asal tersedar je, samada nak kena mengemas rumah baru. Ye la... berkali-kali mengubah. Letak sana, tarik sini. Mencari yang sesuai.

Sedang lipat baju, Adam bertanya. 

" Mama, macam mana Adam nak fokus dalam kelas masa cikgu mengajar? ".

" Dengar je la. Kenapa? ".

" Susah la mama nak tutup telinga kiri dengan tangan kiri ".

" Erkk... kenapa nak tutup telinga kiri? ".

" Ye la.... Adam tak nak la nanti bila cikgu ajar, masuk telinga kanan pastu terus keluar kat telinga kiri. Macam mana nak suruh duduk je dalam otak? ".

* gelak.

" Sapa cakap kena tutup telinga kiri? ".

" Cikgu sekolah dulu. Tapi Adam penat la nak tutup telinga ".

* gelak lagi. Kesian Adam!

" Owhhhh.... Adam kena tipu ni. Cikgu tu gurau je. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri tu perumpamaan la ".

" Alaaaaaa.... Adam ingat betul-betul. Penat Adam tutup telinga kiri. Apa maksud masuk telinga kanan, keluar telinga kiri tu mama? ".

" Maksudnya, budak yang cikgu dia ajar, dia buat tak tahu je. Dia tak belajar ".

" Owhhh ".

Aduhhhh... sakit perut mama tau. Anak mama ni punya la tanya cara nak tutup telinga sepanjang kelas, biar ilmu tak keluar. Rupa-rupanya, cikgu bergurau aje. Budak baru 7 tahun, masih suci dan innocent. No bengkak bengkok. Kalau cikgu kata A, A la jadinya. 

Busy Memindah

Lama tak update ni. Insya Allah, tak lama lagi kita start balik menulis journal kehidupan kita. Terutama tentang dua beradik ni la.

Busy apa eh? Busy mengemas nak pindah rumah. Kikiki. Kemas sikit-sikit. Itu pun, terpaksa mengambil cuti untuk mengemas. Hari biasa? Tak sempat dengan anak super manja :p

Aleesya ni nampaknya ketagih... Dah hampir setahun tujuh bulan menyusu badan. Biasanya Aleesya akan bisik, " Nak tet*k ". Dua kali aje Aleesya berbisik. Kali ketiga, Aleesya menjerit! Hohoho. 

Weekend pun sama. Keluar setelah lima hari memerap di rumah. Jadi... kikiki. Unless mama cerita pasal rumah. Ahaaaa... ye. Cerita pasal rumah. Maybe.

Aleesya Selfie


Random pictures. Gambar selama beberapa hari. Dalam perjalanan balik ke rumah dari nursery. Ahaaa... ini lah hobby nya. Jangan terkejut bukan handphone jumpa gambar pelik-pelik. Kikiki. Kadang-kadang, Aleesya ambil video sendiri. Tak tau la apa yang di rekodnya!


Amboi! Happy tau Aleesya ni. Memang baby yang ceria. Sesuai la menjadi adik abang Adam!

Alasan Kenapa Tak Beli Buku Untuk Aleesya


Baby book! Owhhh... berkotak-kotak buku di rumah. Siapa yang empunya? Adam! Ini pun sebahagiannya dah musnah dilanda banjir. Owhhhh.... nanti mama godek-godek cari entri banjir tu ya.

Buku apa nak di beli untuk Aleesya? Hurmm... buku abang pun, bukan semua dah di baca. Jadi, marilah kita amalkan budaya berkongsi. Buku Adam diperturunkan kepada Aleesya.

Kecuali la nanti kalau mama dah rajin nak ber aktiviti dengan abang dan adik, mungkin mama cari buku baru. Haaaa... benda baru ni, bukan sahaja motivasi untuk anak, emaknya juga! Semangat bila tengok benda baru. Kikiki.

Tapi di dalam kepala mama, macam nak perbanyakkan buku DIY. Cerita lebih realistik dengan kehidupan kita. Cerita tentang adik, print gambar abang dan adik. Hohoho.... projek mega! 

Nak buat macam buku abang Adam dulu-dulu.

Haaa... mama tengah busy packing barang. Nanti, bila tiba masanya dah di unpack balik, boleh snap gambar buku-buku DIY abang Adam.